Nyheter
Marius Glomvik og Nina Einarson fra BioBag, viste stolt fram den miljøvennlige granulaten på Avfall Norges årskonferanse 2019.

Har de funnet svaret på miljøbomben?

Hvert eneste år renner 5000 tonn gummigranulat fra norske kunstgressbaner ut i naturen. Nå mener BioBag at de har løsningen.

De norske kunstgressbanene har kommet for å bli. Problemet er at granulaten som brukes er en miljøbombe av dimensjoner. Dagens granulat er i hovedsak laget av brukte og kasserte bildekk, og inneholder derfor ofte svært høye nivåer av metall og organisk gummi.

– Personlig mener jeg dette er en av de verste formene for mikroplast-forurensing, og at det bør forbys, sa nylig Andy Booth – seniorforsker ved Sintef Ocean til Dinside.

Og han er ikke alene om å rope alarm. Miljødirektoratet er selvsagt på saken, men forskriften som skulle innføres 1. januar 2019 lar fortsatt vente på seg.

Blir med deg hjem

Har du unger som spiller fotball har du garantert irritert deg over at du stadig må finne fram støvsugeren for å fjerne de små plastkulene som har fulgt med ungene hjem etter trening og kamp. Men det at granulaten så enkelt fester seg til klær og sko er ikke bare irriterende for foreldrene.

Det gjør det også vanskelig for idrettslagene å samle opp og hindre utslipp av gummigranulaten ved hjelp av fysiske sperrer, og antas å være en av forklaringene på at Miljødirektoratets forskrift på området fortsatt lar vente på seg.

Det betyr at jakten på et miljøvennlig alternativ som fungerer minst like bra som dagens granulat, fortsetter med uforminsket styrke.

BioBags granulat = art by accident

Kjell Ivar Bache, daglig leder i BioBag.

– Vi innså tidlig at man trengte et alternativ til gummigranulat. Siden vi i BioBag er eksperter på bionedbrytbare og komposterbare produkter, tenkte jeg at dette var noe vi ville klare, sier Kjell Ivar Bache – daglig leder i BioBag.

– Selve utviklingen av vårt miljøvennlige granulat startet i 2017. Med støtte fra Innovasjon Norge og tett dialog med Norges Fotballforbund har vi siden den gang vært gjennom åtte testrunder med flere modifisieringer hos KIWA ISA-Sport, som altså godkjenner kunstgressbaner mot FIFA-krav.

– Underveis har vi prøvd mange ulike alternativer etter prøve-og-feile-metoden. Nå har vi imidlertid fått det til, og har et produkt som i dag består av 50% bionedbrytbar plast, og 40% lignin fra Borregård. De siste 10% er selvsagt også bionedbrytbare, men siden dette er vår hemmelige ingrediens holder vi innholdet for oss selv, humrer Bache.

– Resultatet er at vi nå sitter med en helt perfekt blanding, helt uten giftstoffer. Det vil derfor ikke skade miljøet om det havner utenfor fotballbanen, sier Bache.

Testbanen på Svendstuen Oslo

– Med bistand fra Norges Fotballforbund og Undervisningsbygg ble det i juni 2018 lagt et nytt dekke på kunstgressbanen på Svendstuen skole i Oslo. Der har vi fått testet granulatens kvalitet og holdbarhet i takt med at vær og vind, og ikke minst belastningen fra aktive unger har gjort sitt, så det er et prosjekt vi er glade for å være med på, sier en engasjert Bache.

– Selve prosjektet er fortsatt ikke helt ferdig, men resultatene er så gode at vi nå har lansert versjon 1.8 av vårt miljøvennlige granulat i markedet.

– Så langt er vi allerede i dialog med mellom 7- 8 baneeiere. Jeg regner derfor med at det blir flere baner som blir utstyrt med nytt og miljøvennlig granulat i løpet av året. Dette blir med andre ord en spennende sesong, avslutter Bache.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!