Nyheter
Mjåvann Bruktbutikk stenges for å hindre korona-utbrudd. Foto: Avfall Sør

Stenger gjenvinningsstasjoner

Koronaviruset fører til stengte gjenvinningsstasjoner og mottak. Folk oppfordres til å tømme restavfallet ved første mulighet.

Torsdag innførte Regjeringen de strengeste restriksjonene i fredstid. Det får også konsekvenser for avfallsbransjen. Så nær som alle arrangementer, konferanser, kurs og møter er avlyst eller gjennomføres elektronisk. Reisevirksomheten er innstilt og besøk til anlegg avlyses. Men også den daglige driften av mottak og avfallshåndtering påvirkes.

Stenger stasjoner

Avfall Sør har besluttet å stenge to gjenvinningsstasjoner. Både Sørlandsparken og Høllen Vest blir stengt ned fra 13. mars. Mandag stenges også Mjåvann Bruktbutikk.

BIR holder sine gjenvinningsstasjoner åpne, men har stengt brukthallene. På sine nettsider varsler selskapet også at det kan bli behov for å gjøre prioriteringer i avfallsinnhentingen, dersom BIRs ansatte rammes kraftig av viruset.

– Tøm søpla

«Vårt beste tips til deg nå er at du for sikkerhets skyld tømmer restavfallsspannet ditt ved første mulige tømming. Da vil du sikre at du har nok plass i restavfallsspannet til de kommende uker», skriver BIR på sine nettsider.

I Oslo holdes gjenvinningsstasjonene åpne inntil videre, men kommunikasjonsrådgiver Jørgen Bakke Fredriksen i Renovasjons- og Gjenvinningsetaten sier til Avfallsbransjen.no at de vil vurdere situasjonen basert på besøkstallene fremover.

– Det er sikkert mange som benytter anledningen til å rydde i hus og hage fremover, og vi ønsker åpenbart ikke å etablere møtepunkter i byen slik situasjonen er nå, sier Bakke Fredriksen.

Både Norsk Gjenvinning og Franzefoss er i beredskap for å kunne opprettholde normal drift. Franzefoss varsler på sine nettsider at dersom viruset skulle gå ut over driften ved et anlegg, så vil de prioritere samfunnskritiske kunder.

Samfunnskritisk tjeneste

Renovasjonsselskapet for Drammensregionen IKS (RfD) forteller at de allerede har iverksatt tiltak for å opprettholde tilbudet, og at de har en plan for ytterligere tiltak dersom situasjonen utvikler seg. Foreløpig holder alle gjenvinningsstasjonen åpent, og avfallshentingen går som normalt.

«Renovasjon er en samfunnskritisk tjeneste som skal utføres uten opphold,» skriver kommunikasjonssjef i RfD, Marte Brændsrud, i en mail til Avfallsbransjen.no, og legger til at det er svært viktig å begrense smittefaren blant renovatører, driftsoperatører og administrasjonen.

Flere med hjemmekontor betyr også mer husholdningsavfall, men Brændsrud forteller at de har god kapasitet for å møte en økende avfallsmengde. Når hun blir spurt om råd og tips som andre renovasjonsselskaper kan dra nytte av, forteller hun at de leverer en tjeneste som må opprettholdes uansett utviklingen av koronaviruset.

«Det er derfor viktig med enkel og forståelig informasjon, og deling av tips om hva innbyggerne kan gjøre for å unngå spredning av smitte,» skriver hun.

Ber anleggene dokumentere

Avfall Norge skriver på sine nettsider at avfallsanlegg kan «stenge mottak, begrense åpningstider og gjennomføre andre, inngripende risikoreduserende tiltak for å opprettholde drift i de mest kritiske operasjonene som avfallsinnsamling og avfallsbehandling».

I tillegg til vurdering av tiltak, oppfordrer Avfall Norge sine medlemmer til å bruke føre var-prinsippet for å unngå spredning og smitte.

Bakgrunnen er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har definert som samfunnskritisk funksjon.  Alle avfallsanleggene anbefales å gjøre skriftlige risikovurderinger for å kunne dokumentere og begrunne de tiltakene som innføres. Staten har til nå ikke innført tiltak for selve avfallshåndteringen.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!