Leder
Det begynte å brenne i sorteringsanlegget til Iris i Nordland. Her fra en annen brann et annet sted. Foto: Oslo brann- og redningsetat

Vi må stoppe brannfellene – før liv går tapt

2021 kan bli det verste brannåret for norske avfallsanlegg på lenge. Her er det en stor jobb å gjøre.

Natt til fredag brant det i avfallssorteringsanlegget på Høgedal i Arendal. Dermed er årets 20ende brann i et avfallsanlegg et trist faktum. Vi har ikke engang kommet halvveis og nå står høysesongen for tur.

Statistikken fra Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap er trist lesning. Siden 2015 er det registrert over 230 branner ved norske avfallsanlegg.

Ulike branner har ulike årsaker. Brannen i Arendal oppsto i et bygg som lagret utsortert restavfall og flis. Hva som var den utløsende faktoren denne gang er foreløpig for tidlig å si, men oddsene er neppe høye for at det også denne gang var batterier involvert. Vi har sett det så alt for mange ganger før.

En tilfeldig valgt dag i ettersorteringsanlegget til ROAF avdekket at så mye som 10.000 batterier passerer gjennom anlegget i døgnet. Det tilsvarer spenningen i en kontaktledning på jernbanen!

I fjor høst ble det gjennomført branntilsyn på 145 norske avfallsanlegg. Ved halvparten ble det avdekket alvorlige avvik. Disse avvikene knyttet seg gjerne til beredskapsplaner og konsekvensanalyser. Det kan ikke bransjen være bekjent av. Her er det bare å skjerpe seg.

Det finnes ingen unnskyldning for ikke å ha det i orden.

Samtidig er det ingen tvil om at generalsekretær Roar Hansen i Norsk forening farlig avfall har rett i at det blir for enkelt å legge skylden på anleggene. Det er hjemme på kjøkkenet jobben må gjøres. Batterier i restavfall er et av de største problemene i avfallshåndteringen og det er bare et spørsmål om tid før det vil koste liv.

Hansen etterlyser en kampanje rettet mot forbrukerne. Det er et tiltak vi støtter.

Selv om avfallsbransjen består av aktører med ulike meninger og interesser, bør det være enkelt å samles om en en nullvisjon for avfallsbranner. I mange år har forbrukerne fått instruksjon i hvordan de skal skylle, brette og stappe.

Gode reklamefilmer har gitt oss dårlig samvittighet for å kaste et skittent yoghurtbeger i restavfallet. Nå er det på tide å fortelle at batteriene ikke skal dit heller.

Avfallsselskapene har ikke skyld i at batterier kastes i restavfallet. Men det er de som blir sittende med konsekvensene. Derfor bør bransjen ta et felles ansvar for å stoppe det – før det går liv.

 

Relaterte artikler

Åpen lift

Nordcon AS

Sennebogen 818

OP System Norge AS

Kurs: IMDG Offshore grunnkurs

DGM Norway AS

Sekkeskap for kildesortering

EnviroPac AS

Doppstadt AK 600 Multi, wood shredder

OP System Norge AS

Electra-serien

EnviroPac AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.