Sommeren 2021
Roar Hansen, generalsekretær i Norsk forening farlig avfall (NFFA)

Håper pandemien har gjort oss mer bevisst på livets egentlige kvaliteter

For Roar Hansen, generalsekretær i Norsk forening farlig avfall (NFFA), har til og med svettelukt når diskusjonene tar av og meninger brytes, blitt et savn.

Hva skal du gjøre i sommer?

– Forhåpentligvis mest mulig av det resten av året ikke gir anledning til. Som å reflektere over livet og forsøke å komme nærmere mitt egentlige jeg. Jeg er et filosofisk anlagt menneske. Jeg nyter å betrakte livet på distanse. Kanskje er jeg egentlig en som er «født til å se på»? Å være leder av en svært spesialisert bransjeforening (farlig avfall) krever så mye 11 måneder i året at fire sommeruker hvor jeg mest av alt «ligger til ladning», er helt påkrevd for min del. Jeg er så heldig å ha hytte både langs fjorden og på fjellet, så jeg driver litt væravhengig «vekselbruk» om sommeren. Dessuten må huset hjemme males. Jeg hater det. Men så er man jo gift, og ønsker fortsatt å være det…

Hva har vært det mest utfordrende med arbeidsåret vi legger bak oss?

– Jeg tror mitt svar er det samme som for de fleste i vår og andre bransjer: Å ikke kunne møtes i andre sammenhenger enn å se hverandre på en skjerm kun fra halsen og opp. Jeg er absolutt ikke noe sosialt dyr, men pandemien har fått meg til å innse betydningen av kroppsspråk, mimikk, fysisk nærhet til dem du snakker med – ja, til og med svettelukt når diskusjonene tar av og meninger brytes, er blitt et savn.

Hva synes du om regjeringens nasjonale strategi for sirkulærøkonomi?

– Bra og etterlengtet. Man må legge til grunn at dette er en strategi og ingen handlingsplan. Handlingsplanen – eller egentlig handlingsplanene – kommer framover. Tre overordnede forhold gleder mest av alt: At oppmerksomheten også rettes oppover i verdikjeden.  Det vil si erkjenne at tilretteleggingen for sirkularitet må starte tidlig i et produkts livsløp, d.v.s. egentlig når det designes og deretter produseres. Avfallsaktørene har en viktig rolle i den sirkulære økonomien – ikke tvil om det – men det er ikke vi som har hovedrollen. For det andre: Gledelig at det er realitetsorientering i strategien, uttrykt f.eks. ved å erkjenne nødvendigheten av «sirkulær samhandling» i lovverket, bl.a. avfalls-, produkt- og kjemikalieregelverket. Og for det tredje: Jeg er glad over  erkjennelsen av at kompetanse og behandlingsteknologi til å håndtere alle typer farlig avfall er avgjørende for sirkulærøkonomien. Blant annet for at miljøgifter ikke skal reintroduseres i kretsløpet. All empiri viser at vi fortsatt i mange år fremover vil måtte håndtere farlig avfall som allerede er i samfunnet, men også fordi det fortsatt vil bli «funnet opp» helt nye og hittil ukjente miljøgifter med i dag ukjent helse- og miljøeffekt. En naturlig konsekvens av at kjemikalieindustrien skaper ett nytt kjemikalie hvert 3. sekund

Hva er den perfekte sommermaten og sommerdrikken?

– Pølse i lompe. Kun med sennep. Og kald cola. Ja: Jeg skammer meg over å ikke være mer avansert enn som så.

Saltvann, ferskvann eller basseng?

– Saltvann!

Koronapandemien er på hell. Hva gleder du deg mest til når dette er over?

– Jeg tror – ja, egentlig håper – at pandemien har gjort noe med oss som mennesker. Blant annet gjort oss mer bevisst på livets egentlige kvaliteter og rangeringen av verdiene i vårt dagligdagse liv privat og på jobb. Hva jeg gleder meg til? Normalitet på alle bauger og kanter, fravær av daglig koronastatistikk i media, blant annet. Og ikke minst: Fysisk møte hele bransjen på Farlig avfallskonferansen i Bergen 16. og 17. november.