Nyheter
Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn har ingen planer om å overstyre lokalpolitikerne, men vil ikke garantere at Brevik er fredet. Foto: Even Aronsen

Rotevatn vil ikke frede Brevik

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn forsikrer at den sittende regjeringen ikke vurderer en statlig plan for deponi for farlig avfall i Brevik. Men han vil ikke gi noen garantier for fremtiden.

Arbeiderpartiets Terje Aasland ba i et spørsmål til Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn om en skriftlig garanti for at regjeringen aldri vil overprøve Porsgrunn kommunes nei til deponi i Dalen gruver i Brevik.

LES OGSÅ: Ap-topp ber om deponigaranti for Brevik

Langøya til 2030

Bakgrunnen er den årelange debatten om behovet for deponi for farlig avfall etter at Langøya utenfor Holmestrand er fullt. Dalen gruver i Brevik var lenge det mest aktuelle stedet for å overta som deponi etter Langøya, men de lokale protestene har vært markante.

LES OGSÅ: Langøya-forlengelse på høring

Etter at NOAH søkte Miljødirektoratet om forlenget drift på Langøya har både klima- og miljøministeren og statsministeren gitt uttrykk for at det ikke er aktuelt å ta i bruk Dalen gruver som deponi.

Ingen statlig plan – ingen fremtidsgaranti

«På denne bakgrunn er ikke statlig plan i Brevik noe denne regjeringen vurderer. En forlenget deponikapasitet gir tid til å kunne realisere mye av den teknologiutviklingen og reduksjonen i deponibehov som ekspertutvalget om farlig avfall pekte på i 2019. Deponibehovet over tid kan dermed se annerledes ut og det gir næringen mer tid til å finne løsninger», skriver Rotevatn i sitt svar til Aasland.

LES OGSÅ: Åpner for Langøya-deponi til 2030

Rotevatn skriver at regjeringen har ansvaret for å opprettholde en nasjonal behandlingskapasitet for farlig avfall, men at det er de som skaper avfallet som er ansvarlig for å håndtere det. Han mener det derfor er viktig at det er næringslivet selv som finner løsninger.

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.