Leder
Finansminister Jan Tore Sanner. Skjermdump: Stortinget

En siste hilsen fra Sanner?

Finansdepartementet har varslet en mulig omkamp om forbrenningsavgiften. Det er en avskjedsgave få vil sette pris på.

Klokken 10 på tirsdag trer Jan Tore Sanner opp på Stortingets talerstol for siste gang. Forslaget til statsbudsjett for 2022 er det siste regjeringen gjør, før Erna Solberg tar bilen opp Karl Johans gate og leverer sin oppsigelse til kong Harald.

Til forskjell fra normalår har det vært lite lekkasjer fra det kommende statsbudsjettet. Det skyldes selvsagt at den avtroppende regjeringen vet at etterkommerne vil bruke tiden frem til nyttår på å rive og slite i tallene for å sette sitt eget preg på det første budsjettet etter valget. Mest interessant er det om Solberg og Sanner har latt seg friste til å snike inn noen kjepper i hjulene. Det er ikke uvanlig at en avtroppende regjering legger inn en «avskjedsgave» som de vet etterkommerne vil slite med å komme seg rundt.

CO2 og forbrenning

Det kan gjerne være et skatte- eller avgiftsgrep som passer særs dårlig med den kommende regjeringens politikk.

Da regjeringen la frem sin klimaplan i januar, var hovedgrepet en tredobling av CO2-avgiften innen 2030. Det betyr en årlig økning på 176 kroner, for å nå målet om 2.000 kroner i løpet av de neste åtte årene.

CO2-avgiften er en klamp om foten på Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som begge har gjort det klart at de vil skjerme distriktene og enkelte næringer.

Det var i forbindelse med behandlingen av klimameldingen at Stortingsflertallet besluttet å stanse Solberg-regjeringens forslag om å innføre en særnorsk CO2-avgift for avfallsforbrenning. I fjorårets statsbudsjett la regjeringen opp til en avgift på 149 kroner per tonn CO2 som slippes ut fra landets forbrenningsanlegg. I praksis ville det bety en avgift på snaut 80 kroner per tonn avfall som brennes.

Etter at Fremskrittspartiet først godtok avgiftsgrepet i budsjettforhandlingene, klarte partiet å få med seg resten av opposisjonen på å stoppe den da klimaplanen gikk gjennom Stortinget. Isteden fikk regjeringen en marsjordre for å lage noe som ligner en produsentavgift.

Vurderer på nytt

«Vedtaket er grunngitt med at avgiften bør legges på produsent. eller konsumentleddet, da det er disse gruppene som er årsaken til at det oppstår ikke-resirkulerbart avfall, jf. Innst. 325 S (2020–2021). Det er ikke konkretisert hvordan en slik avgift eventuelt skal utformes, men erfaringer fra tidligere utredninger tilsier at en avgift på produsent- eller konsumentleddet vil kunne ha store økonomiske og administrative konsekvenser for importører, produsenter og avgiftsmyndigheter», skrev regjeringen i revidert nasjonalbudsjett.

Og så kom det mest oppsiktsvekkende: «Det legges til grunn at avgiften ikke vil tre i kraft i 2021, men at regjeringen vil vurdere avgiften på nytt i 2022».

En slik «avskjedsgave» blir neppe godt mottatt av verken kommende regjering eller bransjen.

Relaterte artikler

Emballasjepresser

EnviroPac AS

Skrapkasser

Nordcon AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS

Miljøcontainere

Alles Miljø AS

Slukke-container

Onsite Security Solutions AS

Avfallsbeholdere fra SULO

EnviroPac AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.