Nyheter
Fortum. Foto: Ludvig Gundersen

Fortum Oslo Varme får ikke støtte til karbonfangst

 

Karbonfangstanlegget på Klemetsrud står ikke på listen over tildelinger fra EUs Innovasjonsfond.

EUs Innovasjonsfond offentliggjorde for kort tid siden hvilke prosjekt som før støtte til storskala karbonfangst. Verken Fortum Oslo Varme eller Amager Bakke i København står på listen.

Stor skuffelse på Klemetsrud

– Tildelingen viser at EU vil realisere CCS som klimateknologi. Da er det overraskende at EU-kommisjonen velger bort vårt karbonfangstprosjekt. Vi har ett av de best forberedte prosjektene for karbonfangst i Europa, og ytterligere utsettelse er utfordrende. Nå starter vi gjennomgangen av Innovasjonsfondets tilbakemelding på søknaden, og så må vi vurdere om vi skal søke EUs Innovasjonsfond i andre tildeling. Søknadsfristen er i mars 2022, uttaler CCS-direktør Jannicke Gerner Bjerkås i en kommentar til Avfallsbransjen.no.

Fortum Oslo Varmes CCS-direktør Jannicke Gerner Bjerkås fikk ikke pengene hun trenger for å realisere karbonfangstprosjektet på Klemetsrud.

Fortum Oslo Varme har fått en betinget støtte fra Staten på inntil tre milliarder kroner til karbonfangstprosjektet. Støtten er betinget av at selskapet skaffer de øvrige midlene fra andre kilder. EUs Innovasjonsfond har vært ansett som den sikreste kilden til støtte.

Søknaden til innovasjonsfondet var på 1,8 milliarder kroner. Samlet er karbonfangstprosjektet på avfallsforbrenningsanlegget kostnadsberegnet til rundt sju milliarder kroner. Det inkluderer investeringer og drift i ti år.

Uten støtten fra innovasjonsfondet mangler Fortum Oslo Varme nær fire milliarder kroner for å få utløst bidraget fra Staten.

Prosjektene som får støtte er:

  • Kairos-at-C (Nederland, Belgia)
  • TANGO (Italia)
  • BECCS@STHLM (Sverige)
  • K6 Program (Frankrike)
  • ECOPLANTA (Spania)
  • HYBRIT demonstration (Sverige)
  • SHARC (Finland)

Lagring i Nordsjøen

To av prosjektene, Kairos-at-C og Beccs@sthlm er karbonfangstprosjekter, der sluttlagringen er planlagt i Northern Lights-lageret i Nordsjøen.

«BECCS@STHLM vil opprette et fullskala bioenergikarbonfangst- og lagringsanlegg kl.
sitt eksisterende varme- og kraftbiomasseanlegg i Stockholm. Kombinasjonen av CO2
fangst med varmegjenvinning vil gjøre prosessen mer effektiv. BECCS@STHLM vil fange og lagre store mengder biogen CO2 med potensial til unngå ca. 7,8 Mt CO2 over de første 10 driftsårene», heter det i beskrivelsen av prosjektet.

Kairos@C-prosjektet er en del av avkarboniseringen av Antwerpen havn og har ambisjon om å fange 14,2 millioner tonn CO2 de første ti årene.

En vei mot Parisavtalen

«Kairos@C vil initiere en grenseoverskridende CCS-verdikjede og kickstarte Antwerp@C-prosjektet, som utvikler en multimodal transportinfrastruktur for CO2 i havnen i Antwerpen.
Kairos@C vil distribuere banebrytende teknologier i hver byggestein av CCS-verdikjeden», heter det i omtalen av prosjektet.

– Innovasjon er avgjørende for å tilby løsningene vi trenger dette tiåret for å holde 1,5 grader innen rekkevidde. Sammen med kraftige utslippsreduksjoner gir innovasjon oss en vei mot Parisavtalen. Dagens beslutning gir konkret støtte til clean tech-prosjekter over hele Europa og gjør dem i stand til å skalere opp spillskiftende teknologier som støtter og fremskynder overgangen til klimanøytralitet. Vår Fit for 55-pakke foreslår å øke innovasjonsfondet slik at enda flere innovative europeiske prosjekter og ideer kan hoppe foran i det globale klimainnovasjonskappløpet, sier EU-kommisjonens klimasjef Frans Timmermans i en pressemelding.

Avfallsbransjen.no kommer tilbake med mer

Relaterte artikler

22 m3 åpen krokcontainer

Sirkla Ressurs AS

Tokammer KGH-2B

NTM Trailer & Tipp AS

Modulbaserte løsninger for hard bruk

EnviroPac AS

IMDG code regelverk

DGM Norway AS

LH 80 M High Rise Port Litronic

Liebherr Norge AS

Tracerco PED+ Dosimeter

Holger Hartmann AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.