Nyheter
Konsernsjef Borghild Lekve i BIR. Foto: Maria Jacobsen Zafar

Avfallsbransjens adventskalender: Luke 2

Nettene blir lange og kulda setter inn. Avfallsbransjen.no åpner andre luke i adventskalenderen.

Navn: Borghild Lekve
Stilling: Administrerende direktør BIR

Hvordan vil du oppsummere 2021?

– 2021 har vært et innholdsrikt og spennende år for BIR. Året har vært preget av stabil og god drift på tross av pandemien som  har herjet rundt oss. Vi leverer også svært gode økonomiske resultater i 2021. Den konkurranseutsatte driften går med høyt overskudd og innenfor lovpålagt del , så har vi også klart å holde  stabile lave priser til kundene. Samlet sett så vil konsernet trolig levere et svært godt resultat, men året er jo ikke over enda, så det er for tidlig å angi noen tall. I 2021 har vi jobbet med å etablere ordning med innsamling av utsortert matavfall fra husholdningskundene våre. Fra januar 2022 vil alle innbyggerne i Bergen kommune få tilbud om å levere utsortert matavfall og i løpet av året vil innbyggerne i samtlige eierkommuner få tilbud om innsamling av utsortert matavfall. Dette har vært en viktig utviklingsjobb som er gjort i 2021. I  tillegg til dette har det vært arbeidet med flere bygg og i 2022 vil vi ta i bruk et nytt bygg for verksted og renovatører i BIR. Nytt hovedkontor er også under bygging og skal stå ferdig tidlig i 2023. Det arbeides også med ny gjenvinningsstasjon i Kvam herad.

– I tillegg til dette har det vært gjennomført mange mindre og større prosjekter for å sikre god tjenesteutvikling til kundene våre. Jeg er imponert over den store innsatsen som alle medarbeider i BIR har gjort i 2021 til beste for kundene våe og miljøet.

Hvilke forventninger har du til 2022?

– Jeg ser fram til 2022 og tenker at det kan skje mye spennende innen vårt område. Blant annet har jeg forventninger til utvikling av produsentansvarsordningen, til flere tiltak i strategi for sirkulærøkonomi og så håper jeg at CO2-avgiften blir avviklet. Det er skuffende at regjeringspartiene som har signalisert at man vil ha ordninger der forurenser betaler, går inn for en avgift på forbrenning av fossilt avfall. Når avfallet først er blitt avfall, så er forbrenning den korrekte, lovlige og beste behandlingsmåten og det blir feil å gi avgiften helt sist i verdikjeden. Jeg tenker at en eventuell karbonavgift burde vært knyttet til produksjon og eller bruk av fossile ressurser, ikke til brenning av fossilt avfall.  Jeg håper også at vi får til gode finansieringsordninger for å etablere anlegg for fangst og bruk eller fangst og lagring av CO2 slik at avfall kan forbrennes med et bedre klimaavtrykk.

Det er åtte år igjen til 2030. Kommer vi til å nå klimamålene?

– Jeg håper at vi alle gjør det vi kan for å nå klimamålene, men det kommer nok til å bli utfordrende. Vi må alle være villige til å prioritere klima for å sikre en god framtid for alle.

Hva spiser og drikker du til jul?

– Jeg spiser pinnekjøtt julaften og til dessert spiser jeg gjerne riskrem med rød saus. Det er liksom ordentlig julemat.

Hvem vil du sende en førjulshilsen til?

– Da vil jeg sende en hilsen til vår nye klima-og miljøminister Espen Barth Eide med ønsker om en god jul og et godt nytt klimavennlig år der det blir enda sterkere fokus på sirkulærøkonomi og hvordan avfall kan anvendes som ressurs og der man sikrer treffsikre virkemidler for en bedre klimautvikling. Nåværende opplegg for CO2avgift på forbrenning av avfall er etter min mening ikke et treffsikkert virkemiddel. Jeg håper at vi i 2022 vil se forslag til mer målrettede virkemidler og der en har avgifter, bør en følge prinsippet om  at forurenser betaler. Avgift på forbrenning er ikke itråd med  dette prinsippet, da forurensning oppstår  mye tidligere i verdikjeden. Når noe først er blitt avfall og ikke kan anvendes på annen måte, så må det håndteres og da er forbrenning i dag et godt alternativ.

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

REEN Control

Redusér CO2-utslipp og oppnå dine bærekraftsmål

Reen AS

REEN CMS

Optimaliser din avfallshåndtering med dynamisk sporing og lagerstyring

Reen AS

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.