Nyheter
Henrik Lystad, Norwaste

Avfallsbransjens nyttårskalender: Henrik Lystad

2021 er snart historie og Henrik Lystad i Norwaste får æren av å åpne årets siste kalenderluke.

Navn: Henrik Lystad
Stilling: Administrerende direktør, Norwaste

Hvordan vil du oppsummere 2021?

– 2021 har vært et spennende år for oss i Norwaste. Vi har blant annet vært involvert i plukkanalyser og utviklet introduksjonskurs i avfall og gjenvinning. Samtidig er vi valgt ut til å bistå Miljødirektoratet i en rekke utredninger og den tilliten er vi selvsagt svært stolte over. Gode tilbakemeldinger fra mange kanter gjør det spennende å utvikle Norwaste videre.

Hvilke forventninger har du til 2022?

Det skjer svært mye i bransjen for tiden. Innenfor rammebetingelser er jo Norge i den situasjonen at store deler av avfallsdirektivene fra 2018 og direktivet om plastprodukter fra 2019 ikke er fullt ut innført ennå. Samtidig går EU i hurtigtogfart videre med nye regelverk på flere områder som berører bransjen. Utviklingen av regelverket for produsentansvar blir naturligvis en viktig del av det som skjer i Norge i 2022. 

Det skjer mye innenfor ny teknologi, og vi er blant annet spente på utviklingen av sorteringsanlegg og plastgjenvinningsanlegget i Kristiansund. 
Og så var det konsolidering da, på et overordnet nivå tror jeg fortsatt det er rom for flere sammenslåinger og andre former for samarbeid mellom kommuner og interkommunale selskap. 

Det er åtte år igjen til 2030. Kommer vi til å nå klimamålene?

Avfallssektoren kommer ihvertfall til å bidra. Dessverre havner vår bransje fort i bakgrunnen når de store linjene skal tegnes, fordi våre viktigste bidrag etter at deponiforbudet for nedbrytbart avfall ble innført handler om å redusere klimautslipp fra råvarer og produksjon gjennom resirkulering og ombruk – disse utslippene finner ofte sted i andre deler av verden. EUs taksonomi er et spennende unntak, fordi denne går helt inn i verdikjedene og stiller krav om bruk av resirkulert råvare mv (for plastproduksjon). 

På utslippssiden tror vi flere forbrenningsanlegg snart begynner å se behovet for å tenke alternativt for å redusere fossile CO2-utslipp. CCS er åpenbart svært kostbart og vi tror det er behov for å tenke supplerende alternative løsninger i form av lavfossilt brensel.

Hva spiser og drikker du til jul?

– Pinnekjøtt. Da vi inviterte til jul første gang benyttet vi muligheten til selv å bestemme, så vi valgte det vi likte best.

Hvem vil du sende en nyttårshilsen til?

– Det er mange som fortjener en hilsen, men siden vi nå runder av 2021 og skal se framover velger jeg å sende en hilsen til en som opplevde ufortjent motgang i 2021. Min hilsen går derfor til Returkraft med Odd-Terje Døvik og hele hans team, med ønsker om at framgangsrikt 2022.

 

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

REEN Control

Redusér CO2-utslipp og oppnå dine bærekraftsmål

Reen AS

REEN CMS

Optimaliser din avfallshåndtering med dynamisk sporing og lagerstyring

Reen AS

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.