Nyheter
Noen steder kreves betaling for å levere avfall på gjenbruksstasjoner. Her på Ryen i Oslo hvor det er gratis Foto: Bjørn Vilberg

Pris på avfall: – Vi har valgt å ta betalt som insentiv for at folk skal sortere

Etter at ROAF skrudde opp prisene for å levere inn avfall, står mange sjokkerte igjen. Andre steder vurderes det å kutte avgiften.

Få tilgang med AB Pluss

Vårt eksklusive innhold er tilgjengelig for abonnenter.

Med AB Pluss får du tilgang til Avfallsbransjen.no, Hydrogen24.no, Biogassbransjen.no og Cnytt.no. Dette er innhold du ikke finner andre steder: Oppdaterte bransjenyheter, eksklusivt dybdeinnhold og en omfattende informasjonsbank. Vi tilbyr bedriftsmedlemsskap med tilgang for alle bedriftens ansatte.

Enkeltperson

  • Full tilgang for én person

Kr. 5 000 / år

Faktureres årlig.

Bestill nå!

Liten

  • Full tilgang for inntil 5 ansatte

Kr. 7 500 / år

Faktureres årlig.

Bestill nå!

Mellomstor

  • Full tilgang for inntil 15 ansatte

Kr. 15 000 / år

Faktureres årlig.

Bestill nå!

Stor

  • Full tilgang for inntil 30 ansatte

Kr. 22 500 / år

Faktureres årlig.

Bestill nå!

NB: Er du privatperson eller kommune/konsern med behov for mer enn 30 brukertilganger? Ta kontakt for et godt tilbud!
Kommentarer

En tanke om «Avfallsavgift: På Romerike blir folk sjokkert – mens det andre steder er fritt fram og gratis»

  1. En spontanrefleksjon: Svært interessant artikkel som egentlig er med på å markere det paradigmeskifte som foregår innen avfallsområdet. Vi befinner oss i en tid preget av budskap om at «avfall er ressurser på avveie», at «det ikke finnes søppel lenger», at «deponier for behandlet farlig avfall ikke lenger er påkrevd» samt ambisjonen om et «giftfritt samfunn» (innen 2020). At vanlige forbrukere opplever det urimelig å måtte betale for å kvitte seg med sitt eget søppel, er interessant å observere. At de samme individene mener sin egen private person ikke er rammet av det lenge aksepterte prinsippet «forurenser må betale» og ei heller identifiserer seg som «avfallsprodusent», er også en holdning verd å merke seg. Konsekvensen av at en privatperson må betale for å bli kvitt sitt søppel, er at søppelet «kastes i nærmeste skogholt», mener det sinte intervjuobjektet i Romerikes Blad. En holdning som i beste fall kun finnes blant de ca. 5 millioner forbrukerne (les: avfallsprodusentene) i Norge. Samme holdning finnes absolutt ikke i den seriøse delen av industri og næringsliv (som dessverre også er avfallsprodusenter). Hva er lærdommene for oss som profesjonelle? At bevissthet, erkjennelse og realitetsorientering relatert til avfall hos folk flest ennå har forbedringspotensial. At vi ikke bør glorifisere forbrukernes miljøbevissthet samt deres forståelse for eget ansvar og funksjon i et avfallssystem som (helst kostnadsfritt, selvsagt) ivaretar noe så uønsket som deres eget søppel. Allmenn erkjennelse av at bedre miljø og klima har en kostnad – ja, at til og med noe så simpelt og uønsket som søppel (enten det er til destruksjon eller bearbeiding som nytt råstoff) har en pris – er en viktig betingelse for oss som bransje.

Kommentarer er stengt.

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!