Nyheter
Christoffer Vestli, Sekondert nasjonal ekspert i EU-kommisjonen

Avfallsbransjens adventskalender: Luke 15

Nå tennes tusen julelys og vi åpner luke 15 i Avfallsbransjens adventskalender

Navn: Christoffer Vestli
Stilling: Sekondert nasjonal ekspert i EU-kommisjonen

Hvordan vil du oppsummere 2021?

– Et år med store endringer. DG Miljø har gjennomgått en omorganisering, flyttet kontorer og, som alle andre, fortsatt håndteringen av en pandemi. Samtidig har kommisjonen vært opptatt av å fortsette leveransene knyttet til European Green Deal, med flere initiativ både på klima- og miljøområdet. På mitt område har særlig forberedelsene til FNs miljøforsamling neste år tatt mye plass.

Hvilke forventninger har du til 2022?

– 2022 blir året der FNs medlemsland starter forhandlingene om en ny, bindende avtale for å hindre utslipp av plast i naturen. Det håper og tror jeg at blir en av de største milepælene på dette området på lenge. Derfor er det viktig at vi har høyt press på arbeidet nå, slik at ambisjonsnivået ikke forsvinner. Jeg tror også at det nye initiativet om bærekraftige produkter og EUs tekstilstrategi vil legge viktige føringer for virkemidlene på flere områder framover.

Det er åtte år igjen til 2030. Kommer vi til å nå klimamålene?

– EU har høye ambisjoner på klimaområdet og har satt bindende mål om klimanøytralitet innen 2050, og 55 prosent utslippskutt innen 2030. For å støtte opp om disse målene har EU gjennomgått regelverket på en rekke områder, som er adressert gjennom den såklate «Fit for 55», som kom i år. Jeg er ingen klimaekspert, men sett i et europeisk perspektiv er jeg forsiktig optimist. Globalt stiller saken seg litt annerledes og blir kanskje utfordrende.

Hva spiser du til jul?

– Det blir nok kalkun i år også, med sterk innflytelse fra den amerikanske delen av husholdningen, men her i Belgia finnes også andre juletradisjoner som er spennende å prøve. Skulle det bli helt krise, vet jeg at sjømannskirken her tilbyr pinnekjøtt, så veien til norsk julemat er ikke så lang likevel.

Hvem vil du sende en julehilsen til?

– Jeg vil gjerne sende en hilsen til Elise Amland i Mepex, som også er ute i den store verden og har en spennende jobb som jeg vet at hun brenner for!

 

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS

Avfallsbeholder i plast 1000L med lokk-i-lokk

Robuste, brukervennlige og 100% gjenvinnbare

Alles Miljø AS

Geotainer® – GTS-L

Allsidig avfallsløsning med tysk kvalitet

Alles Miljø AS

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.