Nyheter
Administrerende direktør Synnøve Bjørke i ROAF vil ha flere kvinner i bransjen.

– De har gått i bresjen og vært viktige forbilder

Neste generasjon må se at kvinner kan nå helt til topps, sier Avfall Norge-styrelederen om kvinner i bransjen.

På den internasjonale kvinnedagen holder Avfall Norge et eget frokostmøte, der de stiller spørsmål om avfallsbransjen fortsatt er mannsdominert. Selv med kvinnelige ledere i flere av de toneangivende avfallsselskapene, mener styreleder Synnøve Bjørke i Avfall Norge at det er langt frem før vi kan snakke om en god kjønnsbalanse.

– Det er mange flotte kvinner som nå leder de større avfallsselskapene i Norge. I 2022 skulle dette bare mangle, men husk at tilsettingene har skjedd de siste par årene. Det er langt igjen til at halvparten av ledere i Avfallsbransjen er kvinner. Vi må tilrettelegge slik at det er muligheter for et karriereløp for de kvinnene som er i bransjen. I det ligger å passe på at de ikke forsvinner ut av bransjen, men får mulighet til å utnytte de muligheter som ligger hos andre selskaper i avfallsbransjen, skriver Bjørke i en epost.

Som styreleder i bransjeorganisasjonen leder Bjørke et styre på ti personer. Inkludert henne selv er fire av styrets medlemmer kvinner. Altså rett så akseptable 40 prosent. I ROAF er kvinneandelen halvparten.

Tradisjonelt mannsdominert

– Avfallsbransjen er selvfølgelig preget av drift hvor det tradisjonelt sett har vært flere menn. Men i dag har vi i ROAF faktisk 2 kvinner blant 46 sjåfører som jobber i renovasjonstjenesten. Et arbeid som er tungt og krevende. På gjenvinningsstasjonene har vi etter hvert mange kvinner og i administrasjonen, forteller Bjørke.

Hun legger til at det er flere kvinner i leder og stabsfunksjoner i ROAF. På kvinnedagen trekker hun frem flere kvinnelige ledere som har gått foran og brøytet vei.

Ingrid Hitland
Daglig leder Ingrid Hitland i BIR Avfallsenergi er en av kvinnene som har brøytet vei for kvinner i bransjen.

– Dersom man går igjennom alle avfallsselskaper og sjekker ut hvor mange kvinner som er i ledelsen finner vi ikke mange sammenlignet med menn, men jeg ser at et par kvinner som Grethe Olsbye, Ingrid Hitland og Gro Staveland er kvinner som har gått i bresjen og vist at man kan være kvinnelig ledere i en såpass mannsdominert bransje.

De har vært viktige forbilder og vist at der er karriere muligheter i avfallsbransjen. Disse kvinnene har vært inspirator for meg og helt sikkert andre kvinnelige kollegaer også, skriver Bjørke.

Må vise neste generasjon

Selv om kvinneandelen generelt i bransjen er lavere enn ønsket, viser Bjørke til at det finnes noen klare unntak som gir grunn til optimisme.

– I dag har vi kvinnelig ledere både i Remiks, BIR, IVAR og ikke minst i Norsk Gjenvinning. Ikke minst har vi nå vår andre kvinnelige lederen i Avfall Norge – først Nancy Strand deretter Cecilie Lind som trygt leder oss i en ny tid. Neste generasjon har behov for å se at andre kvinner kan nå helt til topps. Det inspirerer, og vi vil klare å beholde disse i bransjen vår, mener hun.

Kvinnene kommer

I høyere utdanning dominerer kvinnene på flere områder. Det viser seg også i Avfall Norges REdu-program. Sammen med samfunnsutviklingen har Bjørke tro at på det det vil komme flere kvinner opp og frem i bransjen fremover.

– De unge søker seg allerede til vår bransje grunnet ønske om å jobbe med bærekraft, miljø og oppgaver de mener er meningsfylte. Bransjen er på et vis umoden og de som leter etter å finne de nye smarte løsningen finner gode jobber i bransjen. Vi har også vært flinkere til å tilrettelegge og informere på Høyskoler og gjennom REdu programmet til Avfall Norge. Her er det mange studenter som får muligheten til å bli kjent med bransjen, poengterer ROAF-sjefen.

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

REEN Control

Redusér CO2-utslipp og oppnå dine bærekraftsmål

Reen AS

REEN CMS

Optimaliser din avfallshåndtering med dynamisk sporing og lagerstyring

Reen AS

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.