Rapport

Kjemiske og biologiske arbeidseksponeringer i gjenvinningsindustrien

Sammendrag

Dette prosjektet er et bidragsprosjekt der STAMI, med økonomisk støtte fra Norsk Industri og med praktisk tilrettelegging fra 3 av medlemsbedriftene i Norsk Industri, har foretatt en kartlegging av eksponering for biologiske arbeidsmiljøfaktorer i gjenvinningsindustrien. Det ble bestemt i samråd med referansegruppen at fokus skulle være på prøvetaking i representative anlegg for prosessering av innsamlet avfall og at analysene skulle konsentreres omkring faktorer av betydning for mulig biologisk helsefare ved eksponering for bioaerosoler. Det ble også besluttet å gå gjennom og beskrive hovedtrekk fra aktuell dokumentasjon fra de deltakende bedriftene, mottatt direkte fra disse og ekstrahert fra EXPO-databasen ved STAMI.

Fire anlegg i de tre deltakende bedriftene ble valgt ut i samråd med bedriftene. Helskifts personlig prøvetaking (5-7 timers innsamlingstid) av luft fra pustesonen for analyse av biologiske faktorer ble foretatt med i alt 18 parallelle prøvesett (personer). Prøvetakingen ble gjennomført over 6 dager på de 4 anleggene. Personene ble valgt ut fra deres planlagte arbeid den aktuelle dagen, og vi valgte personer som skulle utføre sine normale arbeidsoppgaver i det vesentlige utenfor maskiner med lukket kabin. Prøvematerialet er analysert og resultatet presentert som gjennomsnittlig luftkonsentrasjon av totalstøv,endotoksin, soppsporer og aktinobakteriesporer, alle pr. kubikkmeter innsamlet luft.

Resultatene viste som ventet en meget stor variasjon av måleverdiene. Av de målte verdiene for endotoksineksponering og soppsporeeksponering lå henholdsvis 76 prosent og 83 prosent over de anbefalte grenseverdiene, noe som innebærer risiko for at betennelsessystemene i kroppen blir aktivisert. Selv om en høy andel av de som er eksponert på dette nivået oppgir å bruke åndedrettsvern, bør det gjøres en oppdatering av risikovurderingene knyttet til arbeidsoperasjonene som er inkludert i den foreliggende undersøkelsen, og av disse bør tiltak for eksponeringsreduksjon følge. De målte nivåene for eksponering i de kartlagte situasjonene tilsier videre at flere av arbeidsoppgavene på anleggene bør kartlegges enn det som ble gjort i denne studien. Resultatene i denne rapporten vil være egnet som bakgrunnsmateriale ved utarbeidelse og revisjon av informasjonsdatablader.

Det vil bli levert en tilleggsrapport om analyser av sopp- og bakterie-DNA fra prøvetakere som er blitt eksponert som tilleggsaktivitet integrert med prøvetakingen i det foreliggende prosjektet. Disse resultatene er forventet tilgjengelig i løpet av 2018

Emneord
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.