Nasjonal beregning av mengde matsvinn på forbrukerleddet
Sammendrag
Det ble 23 juni 2017 inngått en bransjeavtale mellom Regjeringen ved fem departementer og matbransjen ved 12 bransjeorganisasjoner med mål om å redusere mengden matsvinn i Norge med 20 % innen 2020, 30 % innen 2025 og 50 % innen 2030. En meget stor andel av matsvinnet oppstår i privathusholdningene. Det er derfor viktig å utvikle gode systemer som gir pålitelige tall for utviklingen i matsvinnet her.
Matbransjen har ansvar for å iverksette tiltak som kan bidra til at forbrukere kaster mindre mat og å frembringe statistikk for matsvinn fra matindustrien, grossist- og dagligvareleddet og serveringsbransjen. Myndighetene har ansvaret for å kartlegge matsvinnet i forbrukerleddet og sammenstille nasjonal statistikk i denne sammenheng.
Det har vært knyttet en god del usikkerhet til tidligere beregninger av matsvinn fra husholdninger. Målet med dette prosjektet har for Miljødirektoratet vært å få en ny oppdatert referanseverdi for fremtidig måling i utviklingen av matsvinn. Videre har det vært behov for en klar metode for denne type beregninger og innspill til hvordan det kan organiseres og finansieres.