Nyheter
ZEG Power fra Kjeller og Coast Center Base (CCB) fra Ågotnes vil etablere et anlegg med banebrytende norsk teknologi, med innebygd karbonfangst, rett ved det planlagte CO2-deponiet “Northern Lights”. Illustrasjon: ZEG Power

Banebrytende teknologi

med innebygd CO2-fangst

Selskapene ZEG Power på Kjeller og CCB på Ågotnes skal samarbeide om storstilt hydrogenproduksjon av norsk gass på Kollsnes.

Det skal skje med banebrytende norsk teknologi med innebygd karbonfangst, rett ved det planlagte CO2-deponiet “Northern Lights”, skriver Institutt for energiteknikk (IFE) i Kjeller på sine nettsider.

Norskutviklet teknologi

ZEG-H2 er en norskutviklet teknologi som stammer fra Institutt for energiteknikk som muliggjør kompakt, kostnadseffektiv reformering av karbonholdig gass til hydrogen med integrert CO2-fangst.

Syv-mils-steg mot storskala produksjon

Samarbeidet med Coast Center Base (CCB) om en etablering på Kollsnes er av spesiell strategisk karakter, fordi Norges CO2-deponi skal etableres nettopp på Kollsnes. CO2, som fanges som en integrert del av hydrogen-produksjonen fra et ZEG-H2-anlegg, vil kunne lagres på effektiv vis. Det vil være et syv-mils-steg for kostnadseffektiv, storskala produksjon av rent hydrogen, skriver instituttet videre.

Betydelig CO2-reduksjon

– Samarbeidet med CCB og Kollsnes vil gjøre det mulig å ta ut det virkelige potensialet i ZEG-teknologien. Vi ser på dette som en «fast track» til fullskala ZEG-H2-anlegg, som i kombinasjon med karbonlagring vil gjøre det mulig å utnytte naturgass på en ren måte. Dette vil føre til betydelig CO2-reduksjon, et klimatiltak som virkelig monner, reklamerer Kathrine K. Ryengen som leder ZEG Power.

– Vi ser tydelige synergier mellom utrullingen av ZEG-H2-anlegget og planen om å etablere storskala karbonlagring på CCB Kollsnes – CCS-prosjektet Northern Lights, sier Øyvind A. Langedal i Coast Center Base (CCB).

De to norske selskapene har signert en intensjonsavtale om prosjektet.

Fakta om ZEG Power og Coast Center Base (CCB)

ZEG Power på Kjeller er et norsk selskap som har som formål å tilby et grønt alternativ for energiproduksjon. Det leverer teknologi og utstyr for produksjon av rent hydrogen og elektrisitet fra hydrokarbongasser.

Coast Center Base (CCB) fra Ågotnes er en norsk tjenesteleverandør til olje- og gassinstallasjoner langs hele Norskekysten. CCB leverer landstrøm og bunkringstjenester (bulk, fuel, vann og LNG), utfører industrirengjøring samt descaling og har eget mottaksanlegg, både for næringsavfall og farlig avfall. CCB drifter i dag avlastningskaien CCB Kollsnes (CCBK).

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!