Nyheter
Brannfaren er høyst reell når farlig avfall håndteres. En rekke bransjeaktører har gjort dyrbare erfaringer. Illustrasjonsfoto: Pål Brentdal, DSB

Brannvesenets beste kunder?

Håndtering av farlig avfall er ingen lek og brannfaren høyst reell, viser fortellinger fra bransjens hverdag.

Én som har gjort svært dyrbare erfaringer, er Anders Aas, daglig i Revac AS på Revetal i Vestfold. Revac behandler såkalt EE-avfall, altså alt elektronisk utstyr som inneholder batterier slik han forklarte deltakerne i konferansen for farlig avfall som for tiden holdes i Oslo.

Elektronikk tok fyr

To ganger, i både 2014 og 2018, opplevde selskapet storbranner på sitt anlegg. I mai fjor tok oppkvernede elektronikkprodusenter fyr og sørget for enorme skader.

To ganger er Revacs behandlingsanlegg for farlig avfall blitt rammet av ødeleggende branner. Her fra etterslukningsarbeidet i mai 2018. Foto: Vestfold Interkommunale brannvesen (VIB)

Krevde erstatning

Det hele endte med at Revacs forsikringsselskap Berkley Insurance Nordic et knapt år senere krevde en erstatning på hele 145 millioner av Vestfold Interkommunale brannvesen (VIB), med påstand om at det hadde gjort en for dårlig jobb under slukningsarbeidet.

Kort tid etterpå frafalt forsikringsselskapet kravet og ba attpåtil om unnskyldning for å ha fremmet erstatningskravet i utgangspunktet.

Søk samarbeid med brannvesenet!

Mange av deltakerne i konferansen for farlig avfall fulgte spent meg og nikket gjenkjennende da Aas delte sine opplevelser.

Hans oppfordring etter de fatale brannene var ikke til å misforstå: søk samarbeid med det lokale brannvesenet før det kommer så langt at det begynner å brenne på anlegget!

Revac har lært «the hard way». I dag har selskapets industrivern regelmessige øvelser med Vestfold Interkommunale brannvesen.

Selv etter to katastrofale branner hos Revac har Arnt Espen Folvik i Vestfold Interkommunale brannvesen humøret i behold. – Dere er en brannfarlig bransje og være beste kunder, sa han tørt. Foto: Torbjørn Leidal

Sikkerhet i høysetet

Fortellingen om brannene ble spesielt interessante fordi den inneholdt begge parters opplevelser, av dem som ble rammet av brannene og dem som slukket dem. Og den viste i all tydelighet hvilken til dels livsfarlig jobb de ansatte i bransjen for farlig avfall utfører.

Den illustrerte i tillegg hvor viktig det er å ha på plass gjennomtenkte rutiner og et stadig søkelys på mulige farer og sikkerheten for de ansatte.

– Dere er våre beste kunder!

Arnt Espen Folvik, kommunikasjonsrådgiver i Vestfold Interkommunale brannvesen, hadde likevel beholdt humøret, de tragiske brannene til tross.

– Dere er en brannfarlig bransje og én av våre beste kunder, sa han tørt og fikk konferansedeltakerne til å humre.

– Verden ville vært et langt farligere sted uten dere, fulgte han opp med ros til dem som til daglig håndterer farlig avfall og tar miljøgifter ut av kretsløpet.

Med henvisning til de to ødeleggende brannene kom han med følgende tørrvittige bemerkning:

– Da lærte brannvesenet at fraksjoner ikke bare er noe som finnes i politikken.

Inspeksjon uten anmerkninger

Det spesielle ved den siste brannen i mai 2018 var at brannvesenet kort tid i forveien hadde gjennomført inspeksjon som ga null anmerkninger. Det viste også at håndtering av farlig avfall er et arbeid med risiko som av og til er vanskelig å forutse, understreket Folvik.

– Da lærte brannvesenet at fraksjoner ikke bare er noe som finnes i politikken.

arnt espen folvik, vestfold interkommunale brannvesen

Utviklet livsviktig app

Brannvesenets avsluttende rapport viste imidlertid en rekke forbedringspunkter. De tok Revac tak i, sammen med Vestfold Interkommunale brannvesen. Sistnevnte har utviklet en app som inneholder all vital informasjon om mottaket.

– Å ha kjentfolk på anleggene, er ekstremt viktig. Der hvor det ikke er døgnkontinuerlig drift, har brannvesenet en kjempeutfordring, poengterte kommunikasjonsrådgiveren.

Han avsluttet sine erfaringer, ikke bare fra Revac-brannene, med en viktig oppfordring til konferansen:

– La oss ta ting sammen. La oss utvikle ting. Kom oss i møte slik at vi sammen kan forebygge!

 

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!