Nyheter
Brann er alltid skummelt, og batteribranner tas alltid på største alvor. Foto: Illustrasjonsbilde

To nye batteribranner ved gjenvinningsanlegg

På Vestlandet ble en person sendt til sykehus og nærområdet sperret av da det begynte å brenne. I Os kommune slapp de med skrekken, takket være innsatsen til en snarrådig sjåfør.

Det var BA som var først ute med nyheten om brannen på gjenvinningsanlegget i Kjevikdalen i Lindås i går, og siden brannen startet i et litium-batteri er dette dessverre et godt eksempel på hvorfor «batterier» var et av temaene som gikk igjen på Farlig Avfall-konferansen for noen uker siden.

Giftig røyk – store ressurser satt inn

Brannvesenet rykket ut med store ressurser da de ble varslet om brannen, og på grunn av den giftige røyken ble det opprettet en sikkerhetssone på 2 til 3000 meter.

– Om noen har fått i seg røyken er dette noe som tas veldig alvorlig. En person ble sendt til Haukeland etter å ha blitt utsatt for giftig røyk, og to personer er sendt til legevakt sier operasjonsleder Tatjana Knappen i Vest politidistrikt til BA.

Litiumbatteri var synderen

Det var et litiumbatteri som brant og sørget for at hele anlegget ble stengt. Først når anlegget hadde blitt sjekket av røykdykkerne, og de ikke lenger fikk noen utslag på målerne sine ble anlegget åpnet igjen.

LES OGSÅ: Brennaktuelle fortellinger fra en brannfarlig bransje

Nok en litiumbrann – denne gang i en renovasjonsbil

Brannen ved Kjevikdalen var dessverre ikke den eneste igår, for også på Os oppstod en hendelse man helst skulle vært foruten.

I følge Østlendingen var det sjåføren på en av renovasjonsbilene til FIAS som hindret at det hele utartet seg: Sjåføren oppdaget røykutvikling da han tømte restavfallet på Os returpunkt, og det var hans raske reaksjon som sørget for at batteriet ble lokalisert og uskadeliggjort før bilen og resten av avfallet tok fyr.

Hva er det som er så farlig med Litium-batterier?

– Denne gangen fikk vi tydelig bekreftet at årsaken var et litiumbatteri, en type batteri som lett tar fyr ved støt, og gir en brann som kan være vanskelig å slukke, sier Hanne Maageng Olsen fra FIAS til Østlendingen.

FIAS vil derfor nok en gang presisere at batterier og elektrisk avfall ikke skal kastes sammen med restavfall, men leveres til gjenvinningsstasjonen eller forhandler.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!