Nyheter
Konferansen ønsker å skape blest rundt opprydning av hav. Foto: Marek Okon

Europas første konferanse om opprydning av havbunnen

«Clean Ocean Conference» går av stabelen i Haugesund 7. og 8. februar. Dette blir Europas første konferanse om forsøpling under havoverflaten, skriver arrangørene i en pressemelding mandag.

Konferansen arrangeres av miljøforeningen Hummerhuset og den regionale dykkerklubben Slettaa Dykkerklubb. De vil sette fokus på avfallsutfordringer i hav og elver, samtidig som de ønsker å muliggjøre marine ryddeaksjoner under havoverflaten.

Første i Europa

I pressemeldingen heter det at det daglig dumpes titusenvis av tonn med avfall i havene. Dette avfallet brytes ned over mange hundre år på havbunnen, og skaper problemer for det marine

Marin forsøpling er et stort problem, med flere tusen tonn avfall dumpet i havet hvert år, skriver konferansen i en pressemelding. Foto: Clean Ocean Conference

økosystemet.

I tillegg trekker de fram plastavfall som noe av det mest skadelige for havet, og at det tar livet av et betydelig antall sjødyr årlig.

«Den praktiske tilnærming til rydding av havbunnen gjør konferansen til den første av sitt slag i Europa,» skriver de videre.

Flere store navn på talerlisten

Marinbiolog og tidligere leder av verdens naturfond (WWF), Nina Jensen, er blant dem som skal tale på konferansen. I dag er hun sjef for forsknings- og ekspedisjonsskipet REV Ocean.

Hun får følge av stortingsrepresentant Stefan Heggelund (H) fra Energi og miljøkomiteen, og fagrepresentanter fra Klima- og miljødepartementet. I tillegg skal eksperter fra Havforskningsinstituttet og Geminor dele sin kunnskap.

Det hele åpnes av Haugesund-ordfører Arne-Christian Mohn (A).

Store ryddeaksjoner

Åge Wee mener flere må ta ansvar for å rydde avfall på havbunnen. Foto: Clean Ocean Conference

Åge Wee er styreleder i både Slettaa Dykkerklubb og miljøforeningen Hummerhuset.

Wee er initiativtaker og arrangør av Clean Ocean Conference sammen med Lars Einar Hollund og Frederik Finnes.

Sammen har de siden 2013 drevet den årlige ryddeaksjonen «Aware Smedasund», hvor de har samlet frivillige dykkere og ryddet mer enn 150 tonn avfall fra havbunnen.

Vil spre kompetanse og motivasjon

Arrangørenes ambisjon er å skape både nasjonal og internasjonal bevissthet rundt utfordringene med marin forsøpling, samtidig som de sprer kompetanse og motivasjon for å finne løsninger.

– Vårt mål er at konferansen skal lede til engasjement både i det offentlige, i næringslivet og blant privatpersoner, og at vi kan legge til rette for nye initiativ som løser utfordringene rundt marin forsøpling, uttaler Åge Wee i pressemeldingen.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!