Nyheter
Hans Petter Karlsen viser fram et forslag til løsning på problemene til den helblå posen: en pose som i all hovedsak er gjennomsiktig. Foto: Bjørn Vilberg

Vurderer alternativer til helblå poser

Fargen i de blå posene som brukes til å kildesortere plast i Oslo kommune gjør at posene ikke kan materialgjenvinnes og derfor går til energigjenvinning. Nå planlegger Renovasjons- og gjenvinningsetaten (REG) å gjøre endringer.

De blå plastposene ble allemannseie i 2012, da Oslo innførte nytt kildesorteringssystem i kommunen. Med én grønn, én blå og en vrengt pose, skulle det bli lett å sortere avfall i riktig beholder.

Blir energigjenvunnet

Det har ikke gått helt etter planen for Renovasjons- og gjenvinningsetaten (REG). Fargen i de blå posene gjør nemlig at plastpelletsene som blir produsert etter gjenvinningsprosessen blir for blå til at de kan brukes på nytt.

Tilsvarende var det også for sorte avfallssekker som de fleste gjenvinningsstasjonene i Norge erstattet med gjennomsiktige i fjor.

Dette har ført til at de sorte og blå posene blir sendt til forbrenning og energigjenvinning etter at innholdet er tømt.

Sitter muligens med løsningen

«Polkadottposen» skal inneholde så lite farge at den ikke farger pelletsen som produseres når plast gjenvinnes. Foto: Bjørn Vilberg

– Vi kan ikke sitte stille når vi har denne utfordringen. Derfor har vi kjørt prøver med «polkadottposer». Disse er i hovedsak gjennomsiktige, men med blå prikker, forteller direktør i i den nye og sammenslåtte etaten Renovasjon og Energigjenvinning, REG, Hans Petter Karlsen.

Disse posene skal inneholde så lite farge at det ikke går utover pelletsen som produseres, samtidig som sorteringsmaskinene skal klare å skille dem fra annet avfall.

I dialog med leverandør

I løpet av testperioden har posene noen ganger ført til utslagsfeil i sorteringsmaskinene.

Karlsen understreker at sluttrapporten for forsøket ikke er ferdig, men at det foreløpig ser positivt ut. Når rapporten kommer med sin konklusjon, må de deretter i dialog med Optibag, leverandøren av maskinsystemet, for å justere maskinene sine og avklare patentløsninger.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!