Nyheter
IVAR IKS møter i dag i retten, tiltalt for miljøkriminalitet. Foto: IVAR IKS

Rettssak mot IVAR IKS og Stangeland Maskin AS starter i dag

Miljøkriminalitetsrettssaken mot IVAR IKS og Stangeland Maskin AS i Jæren tingrett skal gå over åtte rettsdager, og dreier seg om brudd på forurensningsloven og plan- og bygningsloven mellom juli og oktober 2018.

I midten av juli 2019 ble det interkommunale selskapet IVAR IKS og Stangeland Maskin AS ilagt bøter for ulovlig lagring av kompost i et massedeponi.

Begge selskapene har nektet å vedta bøtene. Derfor går saken til retten.

Store bøter

Selskapene er i en Økokrim-sak blitt ilagt bøter etter at kompost fra IVARs komposteringsanlegg på Hogstad i Sandnes ble ulovlig lagret i massedeponiet til Stangeland Maskin, i perioden juli til oktober i 2018.

Avrenning fra komposthaugen førte til såkalte lammehaler i Kvednhusbekken, som brakte med seg fare for dødelighet i bekkeørretbestanden og bunndyrfaunaen.

Stanghelle Maskin AS ble ilagt en bot på 3 millioner kroner, i tillegg til å få fortjenesten på 1,7 millioner kroner inndratt. IVAR IKS fikk en bot på 840.000 kroner.

Økokrim forklarte forskjellen på bøtene med at Stangeland Maskin er et aksjeselskap med god økonomi, mens IVAR IKS er et interkommunalt selskap som driver etter selvkostprinsippet.

Fire personer tiltalt

To personer fra hvert selskap er tiltalt for forholdene ved Jæren tingrett.

– Hovedregelen i slike miljøsaker er at både bedrift og enkeltpersoner tiltales, forklarte førstestatsadvokat Tarjei Istad til avfallsbransjen.no i august.

Forskjellige lovbrudd

Saken mot interkommunale IVAR IKS gjelder brudd på forurensningsloven. Selskapet har ikke overholdt fylkesmannens utslippstillatelse som sier at ferdigbehandlet kompost skal lagres innendørs.

Saken mot Stangeland Maskin gjelder brudd på plan- og bygningsloven og reguleringsbestemmelsene for deponiet, dessuten brudd på forurensningsloven for både selskapet og den ene av de tiltalte.

Det var Fylkesmannen i Rogaland som anmeldte IVAR IKS. Saken ble etterforsket av Sør-Vest politidistrikt og Økokrim.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!