Nyheter
Biogassanlegget på Stord vil bli et demonstrasjonsanlegg for nye biogassprosjekter som kan tilpasse konseptet til lokale forhold, både i Norge og i utlandet. Illustrasjon: SNG

Snart grønt lys for biogassanlegg på Stord

Sunnhordaland Naturgass AS har fått tillatelse av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap til å bygge nytt biogassanlegg på Eldøyane. Nå er det bare ett hinder igjen før de kan begynne.

Sunnhordaland Naturgass AS (SNG) sine planer om biogassanlegg på Eldøyane er omfattet av storulykkeforskriften, og har derfor trengt tillatelse fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til etablering og bygging av biogassanlegg. 

Det har de nå fått, opplyser SNG i en pressemelding.

Flere tillatelser i boks, én gjenstår

Fra før av har de rammetillatelse etter plan- og bygningsloven fra Stord kommune til å bygge biogassanlegget. I rammetillatelsen er det en rekke vilkår som SNG har oppfylt.

Nå er det eneste som gjenstår å søke kommunen om tillatelse til å begynne selve byggeprosessen.

I pressemeldingen sier daglig leder i SNG, Jan Kåre Pedersen, at han håper byggestarten finner sted i slutten av februar.

Innovativt biogassanlegg

Anlegget som planlegges på Eldøyane i Stord kommune, skal være av det innovative slaget.

I oktober i fjor kunne avfallsbransjen.no fortelle at SNG benytter såkalt kryogeniseringsteknologi fra franske Cryo Pur til å oppgradere rågass til flytende biogass. Samme prosessteknologi fanger og gjør CO2 flytende. Gassproduksjonen vil foregå i reaktorer fra det norske gründerselskapet Antec Biogass, vinneren av Bioenergy Innovation Award 2016.

Kommersielt lønnsomt

Bak SNG står en gruppe lokale investorer med betydelig industriell erfaring og kompetanse som ønsker å «ta en posisjon i det grønne markedet».

– Vi har ambisjoner om å vise at produksjonsanlegg for flytende biogass og flytende CO2 er kommersielt lønnsomt, sa Lene Pilskog i SNG til avfallsbransjen.no i oktober.

Demonstrasjonsanlegg

Anlegget på Stord skal fungere som et demonstrasjonsanlegg for nye biogassprosjekter. Ett av formålene med SNGs biogassproduksjon er å ta i bruk tilgjengelig ressursgrunnlag for biologisk materiale og fase ut fossil energi.

Bygges i to trinn

Biogassanlegget på Stord består av to byggetrinn. Til det første har selskapet fått 38 millioner kroner i støtte fra Enova. Fabrikken vil produsere 22 GWh energi etter første byggetrinn, og 55 GWh når anlegget er fullt utbygd.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!