Nyheter
Jonny Enger, tidligere eier av Veireno Foto: Torbjørn Leidal

Avfallsdøgnet 13.02.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Dømt til fengsel i 120 dager

Veireno-sjef Jonny Enger er dømt til fengsel i 120 dager av Norges Høyesterett. Dette er en kraftig reduksjon av straffen fra Borgarting lagmannsrett, hvor han ble dømt til ni måneders fengsel i august 2019. Dommen på 120 dagers fengsel er fortsatt den strengeste som er gitt for brudd på Arbeidsmiljøloven i Norge. Engers forsvarer, John Christian Elden, sier dommen er en advarsel til Oslo kommune. En fersk rapport fra Kommunerevisjonen i Oslo konkluderte med at det var begått 100.000 brudd på arbeidsmiljøloven det siste halvannet året i bydeler og etater ledet av tidligere helsebyråd og nåværende miljøbyråd.

Mindre import fra Storbritannia

Brexit-utfordringene og importbegrensninger til Nederland gjorde at eksporten av avfall fra England falt markant, sammenlignet med 2018. I fjor ble det eksportert til sammen 2,71 millioner tonn med avfall fra England til EU og EØS-landene. Det tilsvarer en totalnedgang på 14 prosent, viser tall fra UK Environment Agency. Norge falt til en femteplass blant importlandene. Chief Operating Officer i Geminor, Ralf Schopwinkel sier dette har flere årsaker, men det viktigste er utfordringer knyttet til Brexit, de midlertidige importbegrensningene i Nederland, samt en økning i Storbritannias nasjonale behov for avfallsbrensel.

Norge er langt foran EU-mål

Norge er blant verdens beste på resirkulering av plastflasker, mye takket være panteordningen, skriver AFP. I Norge er resirkuleringsgraden på plastflasker på 97 prosent, som er langt foran EUs mål om 90 prosent innen 2029. Til sammenligning er resirkuleringsgraden i Storbritannia og Frankrike på 60 prosent. Larissa Copello fra Zero Waste Europe, sier at en panteordning er den eneste måten EUs mål kan nås på.

Overtar ansvar for gruveopprydding

Norsk nukleær dekommisjonering (NND) tar over ansvaret for opprydding av gruveanlegget i Fensfeltet i Telemark, skriver Halden Arbeiderblad. Etter forurensningsloven regnes avfallet i gruvene som radioaktivt avfall. NND skal nå vurdere forskjellige alternativer for oppryddingen. På NNDs nettsider står det at det er tre mulige alternativer, som enten er å benytte et allerede godkjent deponi, etablere en løsning lokalt eller om det er hensiktsmessig med fellesløsninger for avfall fra Søve og avfall fra dekommisjonering av de nukleære anleggene.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!