Nyheter
Daglig leder Kenneth Johannessen i OMR snakker i klartekst om manglende lønnsomhet for plastgjenvinning.
Foto: Torbjørn Leidal

Koronakrisen tar livet av plastgjenvinning

-Megleren ringte da koronaepidemien slo inn og fortalte at nå får vi 500,- kr. tonnet mindre, sier daglig leder Kenneth Johannessen i  Organisk Materialretur AS(OMR) på Karmøy. Nå ber han Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn om nødhjelp.

-Med et så høyt prisfall faller hele vårt overskudd bort. Noen fraksjoner kan vi faktisk ikke ta imot, for når lønnsutgifter og transport er betalt går vi i tap på hvert eneste tonn, sier Kenneth Johannessen. Det er alvor på Karmøy. OMR er et avfallsselskap som håndterer plastfraksjoner, ble etablert i 2016 og er i dag 2 fulltidsansatte (tre tidligere – måtte si opp en i november i fjor).

Selskapet helt ytterst på Storøy på motsatt side av fjorden for Haugesund har store problemer. Og problemene må gjelder hele bransjen nå, sier Johannessen, som jobber fra 07-21 hver dag.

Lasting av fraksjoner i container som skal til Egypt for gjenvinning
Foto: Torbjørn Leidal

Overlevde Asia-stoppen

-Da vi startet i 2016 var grunnlaget helt annerledes enn i dag. Mesteparten av plasten ble levert til Asia til gjenvinning. Sommer 2018 stengte Asia helt for plastavfall og det førte til overflom av plast i Europa og prisene stupte. På noen fraksjoner stupte ikke bare prisene, men de ble umulige å få levert, oppsummerer Johannessen. Han legger til at de overlevde krisen, men så kom Koronakrisen som drar prisen ned 500 kr på tonnet.

Ber Sveinung Rotevatn om nødhjelp

-Ønsker Norge å ha en ordning som øker gjenvinningsgraden på avfall, spør Johannessen. Norge har et mål om å øke gjenvinningsgraden til 55% innen 2025, 60% innen 2030 og 65% innen 2035. Slik det er nå er det ikke grunnlag for det, da de økonomiske rammevilkårene ikke ligger til rette for det, argumenterer Johannessen. Det må skje noe raskt – en nødhjelp fra Sveinung Rotevatn.

Mange plastfraksjoner samles inn i dag – flere ulønnsomme.
Foto: Torbjørn Leidal

Elektroavfall som forbilde

-For å til dette mener jeg at det bør innføres samme modell som på elektroavfall; Renas, foreslår Kenneth Johannessen. Han viser til at det er lagt en miljøavgift på alle elektriske artikler som gir forbrukeren rett til å levere dette gratis når det er avfall.

Grønt Punkt ikke nok

-Plast er i likhet med elektroavfall komplekst avfall som ikke enkelt kan leveres til gjenvinning uten bearbeiding. Det er ofte skittent og trenger vask, det må ofte manuelt sorteres etter type og det er i andre tilfeller sammensatt av flere ting, forteller Johannessen og viser oss hallen med flere typer plast, blant annet hvit ren plast som kommer fra IVAR i Stavanger.

-Det finnes til dels en ordning for dette. Grønn Punkt gir støtte til en del fraksjoner, men langt fra alle. Men på mange av fraksjonene er støtten så lav at det ikke dekker kostnadene i dagens marked., sier Johannessen.

OMR får ofte inn avfall fra havbruk og spøkelsesnoter.
Foto: Torbjørn Leidal

Private får betalt – næringsdrivende må betale

OMR tar i mot alt fra landbruksplast, big-bags, pp-plast, emballasje, taunot, isopor og diverse andre plastfraksjoner. – Vi opplever at fiskere kommer inn hit for å avlevere spøkelsesnoter de har funnet drivende i sjøen. Når vi avkrever avgift for å ta i mot avfallet, rister de på hodet, sier Kenneth Johannessen. Årsaken er at hvis private leverer inn samme nota, får de betalt av myndighetene for det.

Forbrenning alternativet

-Prisene har som tidligere nevnt stupt, men støtten er den samme. Vareverdien er i dag redusert med opptil 50%, sier Kenneth Johannessen som nå vurderer om han må la mesteparten av plasten gå til forbrenning.

Derfor håper han at klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn kan gripe raskt inn og gi en nødhjelp, slik at det skal bli lønnsomt å gjenvinne plasten som i løpet av snaue to uker har blitt et tapssluk Johannessen ikke har råd til å behandle.

-Vær ærlig, oppfordrer Johannessen myndighetene om ikke de vil prioritere økonomisk bærekraft for plastgjenvinning.
Foto: Torbjørn Leidal

Vær ærlig!

– Da er det bedre å sende plasten rett til forbrenning og så får myndighetene være ærlige å si at de ikke vil bruke midler på slike miljøtiltak som plastgjenvinning, avslutter daglig leder Kenneth Johannessen i Organisk Materialretur AS (OMR) på Karmøy.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!