Nyheter
Norsk CO2-satsing passerer barriere etter barriere. Foto: Equinor

Avfallsdøgnet 06.04.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Erna ber om CCS-midler fra EU

Regjeringen har sendt et foreløpig innspill til EUs Green Deal-rapport. Blant temaene som statsminister Erna Solberg trekker frem i brevet, som er stilet til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen er karbonfangst og lagring. Solberg skriver at Norge ønsker å ta en ledende rolle i den teknologiske utviklingen av CCS. I brevet ber statsministeren om støtte fra EU til det norske CCS-prosjektet. «Det vil være vanskelig for Norge å oppnå disse ambisiøse planene uten betydelig finansiell støtte fra eksterne kilder, inkludert EU-programmer. Lagringsstedet i det norske prosjektet vil ha kapasitet til ytterligere CO2-volumer og dermed lette andre Europeiske CCS-prosjekter», skriver Solberg.

Avfall inngår i krisepakken

Statens kontantstøtte til bedrifter som rammes av Koronakrisen omfatter faste utgifter til avfallshåndtering. Det fremgår av regjeringens utkast til reglement for krisepakken. Bedrifter som er pålagt stengt som følge av smitteverntiltakene kan få dekket inntil 90 prosent av såkalte «ikke-uunngåelige faste utgifter». Bedrifter som har tapt minst 20 prosent av omsetningen i mars vil få dekket en andel av utgiftene, basert på omsetningsfallet.

Vil utvide deponiet på Stegen

Avfallsdeponiet til Indre Østfold Renovasjon, på Stegen, har nærmer seg fullt. Derfor ønsker daglig leder Tor Morten Mandt at deponiet utvides. Ifølge Smaalenenes avis vil dagens deponi være fullt om mellom fem og ti år. Stegen deponi mottar avfall som det i dag ikke finnes materialgjenvinnings- eller forbrenningsløsninger for. Ifølge Mandt havner 1,5 prosent av husholdningsavfallet og 2-3 prosent av næringsavfallet på deponiet.

Sverige kan få klesskatt

En svensk utredning foreslår å innføre en miljøskatt på nye klær og sko. Hensikten er å redusere bruken av giftstoffer for miljø og helse. Forslaget, som er overlevert Regjeringen, anbefaler en skatt på 78 kroner per kilo tøy. Skatten vil også gjelde for re-design, mens bruktsalg av klær ikke skal omfattes av skattereglene, skriver Avfall Sverige. Organisasjonen er i utgangspunktet positiv til forslaget, men er bekymret for hvordan effekten vil slå ut for re-design og dermed gjenbruk av klær.

 

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!