Nyheter
Det er denne typen forsøpling de forskjellige organisasjonene ønsker å unngå. Illustrasjonsfoto: Bjørn Vilberg

Flere bekymrer seg for forsøpling i sommer

Flere aktører bekymrer seg for mer forsøpling i sommerferien som følge av at koronakrisen fører til hjemmeferie.

Koronapandemien gjør det vanskelig å reise utenlands. Det betyr at de fleste nordmenn skal feriere i eget land når sommerferien begynner i juni. Dette bekymrer Oslofjordens Friluftsråd.

Direktør Espen Sølien forteller at de bekymrer seg for store mengder forsøpling i sommermånedene. Friluftsrådet har sett uvanlig mange mennesker i skjærgården i disse dager, og det har ført til mer søppel enn vanlig på denne tiden av året.

– Forsøpling ødelegger fellesområdene. Vi bruker altfor mye ressurser på å fjerne søppel som folk kunne tatt med seg hjem. Hvis vi kunne brukt disse ressursene på tilrettelegging og skjøtsel av vegetasjon, ville alle friluftsfolk få en hyggeligere opplevelse, sier han.

Dårlige holdninger

Sølie mener forsøpling skyldes dårlige holdninger, og sier at mer folk betyr mer søppel.

– Dessverre er det også slik at hvis det først ligger søppel et sted, er det en magnet for mer søppel, sier han.

Krever mer ressurser

Med mange nordmenn på ferie hjemme, frykter Friluftsrådet at det vil bli mer forsøpling.

– Dette har vi spilt inn til kommuner og sentrale myndigheter. Vi må sette inn mer ressurser til holdningsskapende arbeid og rydding og tømming av søppel denne sommeren, sier han.

Sølie understreker viktigheten av holdningsskapende kommunikasjon, og sier at det kanskje, paradoksalt nok, trengs færre søppelkasser ute i friområdene:

– Da vil de aller fleste ta med seg søppelet hjem. Ikke noe er så skadelig som en overfylt søppelkasse.

Nordmenn forsøpler

På spørsmål om det er mulighet for at det vil bli mindre forsøpling i sommer, fordi utenlandsturister ikke kommer til Norge, svarer han kontant.

– Det er nok dessverre vi selv som står for mesteparten av forsøplingen.

Ser mer søppel ute

Også Hold Norge Rent har lagt merke til mer forsøpling i naturen mens folk har hjemmekontor. I forbindelse med lanseringen av konkurransen for å lage søppelvettregler, fortalte daglig leder Liv Gulbransen at de også bekymrer seg for den økte forsøplingen.

– Foreløpig har vi kun egne observasjoner fra selv å ferdes ute, fra sosiale medier og fra medieovervåkningen vår, men det kan se ut til at vi forsøpler mer som for eksempel gjennom bruk av toalett som avfallsbøtte, mer dumping av avfall og i forbindelse med økningen i friluftsliv, sa Gulbransen.

– Fjern det du finner

Kommunikasjonssjef i Den Norske Turistforening, Mette Habberstad, forteller at de har både sett og fått tilbakemeldinger på at dagens situasjon har ført til et økt trykk på turområder, og i enkelte tilfeller også forsøpling.

– Vårt hovedinntrykk er heldigvis at folk flest tar hensyn både til hverandre og til naturen. Vi oppfordrer alle til å plukke opp det som ikke hører hjemme i naturen. Det som ligger på bakken eller i overfylte søppelspann havner raskt i havet eller vassdrag. Fjern det du finner før vinden fører det med seg. Å kombinere tur med søppelplukking er en tur med en ekstra mening, ta med en pose på tur med dette som mål, sier hun.

– Ta med egen søppel

Habberstad sier de forbereder seg til sommeren på samme måte som de alltid har gjort: Å informere om god turkultur, allemannsretten og hvilke plikter man har som turgåer.

– Sporløs ferdsel er helt grunnleggende for at vi kan ha et friluftsliv som i Norge, og det er enormt viktig at vi verner om det. Å være beredt på å ta med egen søppel burde være en selvfølge, men å plukke opp søppel som på ulikt vis har forvillet seg ut i naturen, er en vane vi kan jobbe for å innarbeide.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!