Nyheter
Fortum Oslo Varmes fjernvarmeanlegg på Klemetsrud i Oslo. Foto: Fortum Oslo Varme

Vil skjerpe krav for energifleksibilitet

11 organisasjoner ber statsråd Nikolai Astrup skjerpe kravene for energifleksible løsninger i store bygg, til tross for at det allerede er vedtatt av regjeringen. – Absurd å be en statsråd gjennomføre sine egne forslag, sier Norsk Fjernvarme.

I slutten av februar sendte en samling organisasjoner og selskaper et brev til Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup for å be om et møte om energifleksible oppvarmingsløsninger i byggteknisk forskrift.

Innsenderne ber om at forslaget om at alle bygg over 1000 kvadratmeter skal kunne dekke 80 prosent av sitt varmebehov med energifleksible oppvarmingsløsninger gjennomføres, og påpeker at daværende statsråd Monica Mæland varslet at de tok sikte på å innføre dette fra 1. januar 2019.

11 organisasjoner ber om endring

Norsk Fjernvarme er en av de 11 organisasjonene som har skrevet under på brevet, og kommunikasjonssjef Trygve Mellvang Tomren-Berg forteller at det føles litt absurd å skrive brev til en statsråd og be om at de gjennomfører sine egne forslag, men at det «åpenbart var nødvendig».

– Det er et bredt felt av elleve organisasjoner som har skrevet under, men det kunne vært flere. Det er altså snakk om å rette opp det vi mener er en feil i veilederen til forskriften og gjøre selve forskriften tydeligere – akkurat slik regjeringen selv har foreslått, men siden valgt å legge bort, skriver han i en mail til Avfallsbransjen.no, og legger til:

– Isteden fortsetter vi å ha en forskrift hvor det står at bygg over 1000 kvm skal ha energifleksible oppvarmingsløsninger, mens veilederen sier det holder med bare 60 prosent.

Les også: Veldig skuffet over krisepakken

Ingen konkrete løfter fra statsråd

16. april hadde Energi Norge og Norsk Fjernvarme videokonferanse med Astrup, hvor de formidlet budskapet fra brevet, og tok opp en ny rapport som viser kostnader og gevinster med med energifleksibel oppvarming.

– Kortversjonen er at merkostnaden er forsvinnende liten sammenlignet med direkte elektrisk oppvarming, og at den mer enn veies opp av besparelsene i strømnettet. Dessuten gir energifleksibel oppvarmingen lavere energikostnader i bruk, forklarer Tomren-Berg.

Selv om det ikke kom noen konkrete løfter fra Astrup i løpet av møtet, forteller Tomren-Berg at det virket som han tok budskapet.

– Astrup kjenner denne saken fra sin tid som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, så hensikten var å løfte saken på hans dagsorden. Trolig kan temaet komme opp i kommende revisjoner av byggteknisk forskrift, men det er en helt unødvendig utsettelse av denne endringen, sier han.

– Tilgangen er ikke problemet

På spørsmål om fjernvarme fra norske avfallsforbrenningsanlegg kan være en del av løsningen for mer energifleksibel oppvarming, svarer Tomren-Berg at det ikke er tilgangen på spillvarme eller andre varmekilder som er problemet, men markedet for vannbåren varme.

Derfor er byggteknisk forskrift så viktig, forklarer han, siden dette markedet i Norge domineres av direktevirkende elektrisitet.

– Blir det mer vannbåren varme i bygningssektoren, vil mer av den energien som ellers ikke ville bli brukt kunne tas i bruk. Det gjelder også spillvarme fra avfallsforbrenning, som jo ofte må dumpes sommerstid.

Kommunal- og moderinseringsdepartementet har foreløpig ikke besvart på Avfallsbransjen.nos spørsmål.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!