Nyheter
Bjørn Rune Gjelsten i NOAH og Bellonas Frederic Hauge går sammen om batterifabrikk på Sørlandet. Foto: Morten Qvale, Morrow Batteries.

Bygger batterifabrikk på Sørlandet

NOAH, Agder Energi og Bellona etablerer en fabrikk som skal utvikle neste generasjons batterier. – En global storindustri, sier investor Bjørn Rune Gjelsten.

Initiativet til etablering av selskapet Morrow Batteries kommer fra Bellona og grunnlegger Frederic Hauge. De siste fem årene har Hauge arbeidet med utvikling av bærekraftig batteriproduksjon, såkalt Lithium Svovel-batterier. Fra start skal det produseres tradisjonelle Li-ionbatterier ved den norske fabrikken som skal etableres i Agder.

LES OGSÅ: Norge kan bli senter for verdens grønneste batterier

– Fem års blodslit har gjort denne teknologien investerbar. Vi har utviklet patenter, samlet kompetanse og hentet kapital. Dette har dannet grunnlag for et potensielt nytt industrieventyr med enormt verdiskapings-, sysselsettings- og eksportpotensial, sier Hauge.

Enormt marked

-Tilgangen til batterier er en av de største utfordringene for grønn omstilling, og vi sitter på fortrinn som kan gjøre Norge til en stor batteriproduserende nasjon. Vi har brukt to år på å bygge økosystemet rundt Morrow. Når vi nå går over i markedsfasen er det med to tunge aktører i ryggen og i tett samarbeid med Norges ledende miljøer innen prosessindustri, forskning og utdanning, sier Terje Andersen, adm.dir. i Morrow Batteries.

Ferske tall viser at salget av elbiler hittil i år har økt med 90 prosent i Frankrike, Tyskland, Italia og Storbritannia. SINTEF har anslått at det europeiske battericellemarkedet vil vokse til omkring 1000 milliarder kroner frem mot 2040. I Sverige har nyetablerte Norvolt fått betydelig oppmerksomhet og selskapet er i dag verdsatt til 20 milliarder kroner, etter at Volkswagen gikk inn på eiersiden.

LES OGSÅ: Vil bygge batterigjenvinningsanlegg på Øra

– Dette er en viktig investering for oss og gir NOAH et nytt bein å stå på. Det vil også styrke profilen av NOAH som et miljøselskap. Bakgrunnen er selvsagt den elektrifiseringen som pågår, med stadig flere produkter som baserer seg på batterier. Driveren i dette markedet nå er elbil. Der er det et enormt behov for batterier og europeisk bilindustri sliter med tilgangen på batterier. Men vi ser også mot maritim næring og energilagring av alle slag. VI har kommet relativt kort i å tilfredsstille det behovet som er der, sier administrerende direktør Anders Lægreid i NOAH til Avfallsbransjen.no.

Trenger flere partnere

Sammen med Agder Energi går NOAH inn som hovedeier i Morrow Batteries. Bellona beholder en mindre eierandel. Hva kostandene for bygging av batterifabrikken vil ende på er uklart, men Lægreid sier en fullskalafabrikk vil koste flere titalls milliarder. Han varsler også at det vil komme nye partnere inn i selskapet.

– Det er helt sikkert at eiersituasjonen vil endres. Dette vil kreve enorme investeringer og kapital. Men det er veldig hyggelig å være med i planleggings- og etableringsfasen. Så vil NOAH helt sikkert også fortsette som deleier på sikt, men vi trenger mer kapital, sier Lægreid.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!