Nyheter
NOAHs behandlings- og deponianlegg for farlig, uorganisk avfall på Langøya. Foto: Bård Gudim

Omklassifisering av flyveaske kan skape usikkerhet om Langøya-fremtiden

Det svenske Naturvårdsverket har besluttet at flyveaske fra avfallsforbrenning som sendes til NOAH Langøya skal klassifiseres som deponiavfall. – Det var helt ukjent for oss, sier NOAH.

Omkring halvparten av flyveasken som behandles på NOAHs behandlingsanlegg på Langøya utenfor Holmestrand kommer fra svenske avfallsforbrenningsanlegg.

Eksporten fra Sverige til Norge er en del av det nordiske samarbeidet, der svenske forbrenningsanlegg mottar 1,3 millioner tonn norsk avfall og flyveasken som oppstår sluttbehandles i Norge. NOAH bruker flyveaske som innsatsfaktor for å stabilisere tynnsyre fra Kronos Titan.

LES OGSÅ: Åpner for Langøya-deponi til 2030

Fordi flyveasken har blitt benyttet som en del av behandlingen, har den vært definert som resirkulerbart avfall. Men det svenske Naturvårdsverket har bestemt å endre klassifiseringen.

Kan påvirke driftsforlengelsen

«Naturvårdsverkets ändrade bedömning innebär att transporter av flygaska som går till en anläggning där de slutligt läggs på deponi fortsättningsvis ska anses gå till bortskaffande även i de fall de används i en sådan förbehandlingsprocess som beskrivs ovan», skriver Naturvårdsverket på sine nettsider.

Klassifiseringen av flyveaske endres fra såkalt R5 til D1 og D13.

Naturvårdsverkets klassifiseringsendring har skapt stor usikkerhet i bransjen. Ansvarlig for miljø-, bærekraft, energitilførsel og energisaker i Energiforetagen, Raziyeh Khodayari forteller til Avfallsbransjen.no at flere av deres medlemmer har blitt urolige for hvilke konsekvenser klassifiseringsendringen vil få.

LES OGSÅ: NOAH søker om forlenget drift på Langøya

Også hos NOAH blir den svenske endringen møtt med en viss uro. En forutsetning for at driften på Langøya skal forlenges til 2030 er at selskapet gjør store investeringer i et nytt avvanningsanlegg. Dersom mottak av den svenske flyveasken skulle stoppe opp, vil det kunne påvirke den kommende investeringsbeslutningen. Dersom NOAH ikke får godkjent sin søknad om forlenget drift eller konkluderer med at de ikke vil investere i et nytt behandlingssystem, vil deponiet på Langøya være fullt om to år.

I så fall vil Norge stå uten nasjonal behandlingskapasitet for uorganisk farlig avfall.

– Dette kom helt ut av det blå og vi er usikre på hva dette vil bety og hva som er beveggrunnen svenske myndigheter bruker for å endre klassifisering. Det har ingen umiddelbar betydning for søknaden vi har sendt Miljødirektoratet, men det skaper en usikkerhet frem mot investeringsbeslutningen. Det er en stor investering og da er vi avhengig av forutsigbarhet, sier administrerende direktør Tove Sjøblom i NOAH Solutions.

Administrerende direktør Tove Stuhr Sjøblom i NOAH Solutions. Foto: Jens Egil Heftøy

Avhengig av svensk aske

Verken Avfall Norge, Avfall Sverige, Energiforetagen eller NOAH har deltatt i prosessen frem mot Naturvårdsverkets omklassifisering av flyveasken. Nå arbeides det intenst med å finne ut hva som er årsaken til endringen og hva den vil bety.

– Uten svensk flyveaske vil ikke vi ha kapasitet til å håndtere norsk næringsavfall, sier Sjøblom.

LES OGSÅ: Naturvernforbundet vil stoppe forlengelsen av Langøya-driften

Selv om importen av flyveaske fra Sverige ikke stopper opp i første omgang, er Sjøblom bekymret for signalene og hva som kan komme.

«I nåværende situasjon ser vi ikke at vår endrede vurdering av behandlingen i seg skulle lede til at vi kommer til å nekte eksport av avfall for deponering i Norge. Derimot ber vi eksportøren motivere hvorfor avfallet transporteres til Norge/NOAH (og andre anlegg med lignende behandlingsprosess) for deponering. Vi ber også eksportøren redegjøre for om det finnes mulighet til gjenvinning/deponering i Sverige», skriver saksbehandler for grenseoverskridende transporter av avfall Helge Ziolowski i Naturvårdsverket i en epost til Avfallsbransjen.no.

Naturvårdsverket har vist til restriksjonene på import av uorganisk avfall som Miljødirektoratet innførte i februar.

Miljødirektoratet strammer inn

«Gjennom Baselkonvensjonen og EUs rammedirektiv om avfall (2008/98) har Norge plikt til å ha tilstrekkelig nasjonal behandlingskapasitet for farlig avfall som skal sluttbehandles. Det er begrenset restkapasitet på deponier for farlig avfall i Norge. Norske myndigheter må overholde kravet om nasjonal behandlingskapasitet, blant annet ved å sørge for at etablert kapasitet utnyttes på best mulig måte. Efta Surveillance Authority (ESA) påpekte dette i brev til KLD 12 juni 2019.  På bakgrunn av dette innfører Miljødirektoratet en strengere linje på import av uorganisk avfall til sluttbehandling», skrev direktoratet i et brev til importører av uorganisk avfall.

LES OGSÅ: Miljødirektoratet strammer inn avfallsimporten – berører ikke oss, sier NOAH

Denne innskjerpingen er avgrenset til utenfor Norden. NOAH har derfor ment at denne innskjerpelsen ikke ville få betydning for asken fra Sverige fordi den har oppstått i et nordisk land og fordi den er innsatsfaktor i behandlingen og dermed erstatter jomfruelig materiale.

Likevel peker Naturvårdsverket på innskjerpelsene fra det norske Miljødirektoratet.

«Dette gjør vi først og fremst for at norske myndigheter skal kunne ta stilling til importen. Vi ser fra svensk side ingen egentlige hinder nå for fortsatt eksport av aske, men gjør alltid en vurdering i det enkelte tilfellet», skriver Ziolowski.

– Et viktig poeng er at NOAHs løsning har et lavt miljømessig fotavtrykk ved at prosessen bruker avfall-mot-avfall og lite vann, strøm og kjemikalier,» sier Tove Sjøblom i NOAH.

Ferskvareposer

Naturabiomat AS

Krok/kran – påbygg

NTM Trailer & Tipp

Farlig avfall og elektronisk avfall

EnviroPac AS

Kildesortering innendørs

EnviroPac AS

Reservedeler

NTM Trailer & Tipp

Laboratorietjester

Cambi ASA
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

All landbruksplast skal samles inn

Fredrik Stenseth Ruud, Felleskjøpet Agri
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.