Nyheter
Lars Haltbrekken (SV), Energi- og miljøkomiteen. Foto: Ludvig Gundersen

Avfallsdøgnet 11.11.21

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

«Helpdesk» : Dumme journalister eller troll for interesseforeninger?

Offentligheten møter ofte stengte dører i avfallssektoren. Viktige beslutninger tas i lukkede fora. Hvilke konsekvenser får det for samfunnsdebatten, det grønne skifte og bransjen selv? Det var tema i ukens Helpdesk.

Skjerper kravene til håndtering av EE-avfall

– Det er først og fremst de som er slepphendte med å sikre avfallet sitt, vi vil til livs, sier Miljødirektoratets direktør Ellen Hambro. Miljødirektoratet har lagt frem et forslag til nye og tydeligere krav til forhandlere av EE-produkter og kommuner. Hensikten er å sikre at avfallet ikke kommer på avveie. – De skjerpede kravene vil bidra til å redusere ulovlig eksport av EE-avfall, og hindre at de forårsaker skade på helse og miljø. Anbefalingene er også oppfølging av stortingsmeldingen om miljøkriminalitet, og en del av en større tiltakspakke for å bekjempe den ulovlige eksporten av slikt avfall, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet. Blant forslagene fra direktoratet er at det settes krav om at henting av EE-avfall fra forhandlere bare kan skje etter skriftlig samtykke eller til returselskaper. Samtidig presiseres kravet til at kasserte EE-produkter skal oppbevares forsvarlig  og avlåst.

Nordisk enighet om å støtte global plastavtale

De nordiske landene vil stille seg bak at FNs miljøforsamling starter forhandlinger om en global plastavtale. I februar møtes verdens klima- og miljøministre til FNs femte miljøforsamling. Under et møte på ministernivå i Norden 3. november, var de nordiske ministerne enige om å støtte en slik avtale. – En ny global avtale om plastforurensning må innrette tiltak mot alle faser av plastens livsløp for å bli effektiv. Vi må se på hele verdikjeden. Avtalen må også ha mekanismer som fremmer samarbeid mellom myndigheter, privat sektor og sivilsamfunn, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

– SV skal følge opp stortingsvedtakene om biogass

Mandag la regjeringen Støre frem sine tilleggsforslag til Solberg-regjeringens statsbudsjett. Regjeringspartiene Ap og Sp skal i første omgang forhandle med SV for å få flertall for budsjettet i Stortinget. SV er ikke fornøyd med statsbudsjettets klimaprofil slik det ser ut før forhandlingene starter. – Vi kan ikke lenger ha budsjetter som sier at vi ikke kommer til å nå klimamålene, og hvor tiltak for å verne natur er en salderingspost slik denne regjeringen legger opp til. De har ikke forstått alvoret, utslippene må ned raskere og vi må ta vare på mer natur, sier miljøpolitisk talsperson i SV, Lars Haltbrekken, til Biogassbransjen.no.

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

REEN Control

Redusér CO2-utslipp og oppnå dine bærekraftsmål

Reen AS

REEN CMS

Optimaliser din avfallshåndtering med dynamisk sporing og lagerstyring

Reen AS

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.