Bransjestemmer
Henrik Lystad, Norwaste

Støtter Miljødirektoratets veileder

Det er veldig bra at Miljødirektoratet endelig har oppdatert veileder for beregning av avfallsgebyr med hensyn til ombruksaktiviteter. Kommuner vi har vært i kontakt med har beskrevet at de har vært usikre på dette og

Miljødirektoratet pekte selv på dette i fjor i sin tiltaksanalyse for å nå målene for 2035 og anbefalte da at veilederen «gjennomgås for å avklare hvilke kostnader knyttet til forberedelse til ombruk og ombruk av husholdningsavfall som kan dekkes gjennom avfallsgebyr».

Det er mange problemstillinger å ta stilling til når kommunen skal legge til rette for ombruk i tilknytning til sine gjenvinningsstasjoner. Nå er i hvertfall  viktige deler av jussen avklart, det er bra!

«Kostnader forbundet med forberedelse til ombruk, som kostnader til oppsamling, innsamling, mottak, sortering, kontroll, reparasjon og annen tilrettelegging. Alt som leveres til kommunale avfallsmottak kan regnes for å være avfall, og tilrettelegging for ombruk på slike avfallsmottak er å anse som forberedelse til ombruk».

Det siste betyr også at brukte tekstiler som leveres til tekstiltårn inne på kommunens gjenvinningsstasjon er å regne som avfall. Det er også avklarende opp mot det kommende kravet om kildesortering av tekstilavfall.

Og så gleder det en tidligere loppegeneral at «kostnader for innsamling eller mottak av rester fra lokale loppemarkeder som i hovedsak er organisert av husholdninger, der restene stammer fra husholdninger» kan inngå i gebyrgrunnlaget som husholdningsavfall. Det gir kommunen mulighet til å differensiere på pris og motta dette avfallet gratis.

Loppemarkeder fyller en viktig rolle i å hindre at brukte gjenstander blir avfall, i rommet mellom finn.no o.l. og gjenvinningsstasjone.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Mango modulbasert kildesorteringsløsning

EnviroPac AS

Enkammer KG

NTM Trailer & Tipp AS

Beholder for EE-avfall

Ragn-Sells

Maskinflak

Nordcon AS

Sorteringsvogn – perfekt for innsamling av lysrør, elektrisk avfall og batterier

EnviroPac AS

San Sac Kildesorteringsmøbler

EnviroPac AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.