Nyheter

Hvem skal eie og finansiere behandlingsanleggene?

Skal returselskapene innføre selvkost for sine behandlingsanlegg slik de offentlig eide avfallsselskapene? Eller skal behandlingsanleggene eies av aktører som ikke har tilknytning til returselskapene?

16.november kom Miljødirektoratet med forslag til endringer i regelverk for emballasje i avfallsforskriften kapittel 6 og 7. Her het det blant annet «Produsentansvarsselskap skal være uavhengig av behandlingsanlegg og ikke utbetale utbytte».

Kraftbransjen som forbilde ?

Dette utdyper Miljødirektoratet ved å «anbefale innføring av krav om at produsentansvarsselskapene/retursystemene skal være uten økonomiske formål og derfor ikke betale ut utbytte av overskudd. Vi anbefaler også at det skal være et organisatorisk skille mellom produsentansvarsselskapet og eventuelle behandlingsanlegg.» Forslaget skal ut på høringsrunde.

Er det modellen fra energiselskapene Miljødirektoratet her viser til, hvor nettselskap og energiproduksjon er adskilt?

Alternativt må returselskapenes behandlingsanlegg  innføre selvkostregnskap, slik de interkommunale eller offentlige eide avfallsselskapene i dag har? Da opplever man i avfallsmarkedet en ganske så interessant situasjon. De forenings eide returselskapene skal altså omfattes av de samme reglene for eierskap i behandlingsanlegg som offentlige har blitt kritisert for.

Nasjonal konkurransekraft i europeisk marked

Returselskapet Svensk Plaståtervinning i Motala er Europas største plastbehandlingsanlegg – Site Zero – som skal ta i mot emballasjeplast – förpackningsplast –  fra alle svenske kommuner. Selskapet skal også satse utenfor Sverige. Du kan lese regnskapet deres her.

Hvis ikke disse behandlingsanleggene betaler utbytte til sine eiere, vil det gi en konkurransekraft i forhold til behandlingsanlegg som eies av eksempelvis Norsk Gjenvinning, RagnSells, Stena eller andre.

Spørsmålet blir derfor – hvem skal eie behandlingsanleggene og er markedet og aktørene tjent med monopolbedrifter som ikke betaler utbytte til eierne?

I dag eies behandlingsanleggene av interkommunale selskaper, private selskaper og returselskaper. Hvis premissene for eierskap bli ulikt, vil det også påvirke konkurransekraften. Har bransjene og politikerne tenkt på dette? Jeg er usikker. Dette bør diskuteres grundig i høringsrunden.

REEN Control

Reen AS

Renovasjonsbiler

Steco Miljø AS

Avfallskomprimatorer / Komprimatorer

EnviroPac AS

Henger og Slep

NTM Trailer & Tipp

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS

Miljøpistolen® NITON XL2 Plus

Holger Hartmann As
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Hva skjedde med miljønasjonen Norge?

Truls Gulowsen, Naturvernforbundet
Gytis Blazevicius, Natur og Ungdom

Matavfallet skal ikke brennes

Jon Iver Bakken, Hafslund Celsio

Termisk hydrolyse av slam og bioavfall

Cambi ASA

Miljøpistolen® NITON XL2 Plus

Holger Hartmann As

REEN Control

Redusér CO2-utslipp og oppnå dine bærekraftsmål

Reen AS

NITON XL5 Plus

Verdens kraftigste, minste og letteste håndholdte XRF - for maksimal ytelse og produktivitet

Holger Hartmann As
Måling av andel biogen og fossil CO2 ved hjelp av C14-metoden - FORCE Tecnologies

Biogen CO2-måling

Force Technology Norway AS
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.