Nyheter
66-foteren Qilak skal hjelpe InTheSameBoat å rydde plast i arktis

66-fots våpen mot plastforsøpling i Arktis

InTheSameBoat har skaffet seg nytt flaggskip.

Ekspedisjonsfartøyet Qilak blir det tiende fartøyet i flåten til miljøorganisasjonenIn The Same Boat og vil styrke innsatsen mot plastforsøpling i Arktiske havområder.

Leverer søppel tilbake til eierne

Sårbare områder

Det 66 fot (20 meter) store ekspedisjonsfartøyet er spesialbygget for å takle utfordringene i arktiske farvann, og vil være en game-changer i organisasjonens arbeid.

– Vi er begeistret for å introdusere Qilak som et nøkkelverktøy i vår kamp mot plastforurensning, uttaler Rolf-Ørjan Høgset, grunnleger og styreleder i In The Same Boat. – Dette er et viktig skritt i vår innsats for å bekjempe forsøplingen i Arktis.

– Qilak vil gi oss muligheten til å rydde plast i de aller mest sårbare og utilgjengelige havområdene på en trygg, bærekraftig og utslippsfri måte. Arktiske områder som Svalbard og Jan Mayen, men også Island og Grønland er blant de mest forsøplede, hovedsakelig på grunn av lav ryddeaktivitet, omfattende kommersiell maritim virksomhet og havstrømmer som fører plasten nordover.

In the Same Boat-gründer fikk årets «Gullklype»

Alles ansvar å rydde

Qilak, som er tegnet av Owen Clarke og bygget av KM Yachtbuilders, har 7 lugarer med til sammen 15 køyer, oppholds- og spiserom både nede og i styrhus, badstue, innvendig «garasje» for lettbåt, kollisjonssone for is, og heve- og senkekjøl for å kunne ligge i grunne havner eller ankringsplasser. Fartøyet er 20 meter langt, veier 44 tonn og har 30 meter mastehøyde.

Qilak vil starte sin reise oppover Norges kyst gjennom mars og april, hvor mannskapet vil møte lokale bedrifter og haventusiaster før fartøyet går inn i sine ordinære ryddeoppdrag fra sommeren.

– Vi vil gjennomføre events og workshops i havnene for å spre kunnskap og inspirasjon, og lete etter løsninger på den løpende forsøplingen, og vi gleder oss til å vise frem Qilak, sier Høgset.

Signingsferden med Qilak fra Vestland til Finnmark gjennom mars og april er en del av In The Same Boats mål om å engasjere og involvere lokalsamfunn, bedrifter, politikere og myndigheter for å oppnå langsiktige endringer. – Vi mener at strandrydding og tiltak mot marin forsøpling er alles ansvar, og at myndigheter, befolkning og næringsliv må stå sammen for å løse problemet.

Utvider området

– Vår visjon er å inspirere mennesker til å delta i kampen for rene hav, og å motivere til daglige handlinger for å forhindre forurensning, redusere forbruk og øke resirkulering, sier Høgset. – Med Qilak kan vi nå ut til et enda større område, og styrke vårt arbeid med å beskytte og bevare våre dyrebare hav der det er aller viktigst.

– Vi håper også å tiltrekke oss aktører som driver med forskning og kartlegging, da Qilak vil være et kostnadseffektivt alternativ for feltarbeid i arktiske strøk og andre utilgjengelige områder.

 

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

REEN Control

Redusér CO2-utslipp og oppnå dine bærekraftsmål

Reen AS

REEN CMS

Optimaliser din avfallshåndtering med dynamisk sporing og lagerstyring

Reen AS

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

Avfallsbeholder i plast 1000L med lokk-i-lokk

Robuste, brukervennlige og 100% gjenvinnbare

Alles Miljø AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.