Nyheter
Fabrikken i Ortviken. Foto: Alexander Donka

Altor overtar restene av Renewcell

I dag ble det klart at Altor overtar restene av det konkursrammede tekstilgjenvinningsselskapet Renewell og oppretter det nye selskapet Circulose.

Med Altors oppkjøp er det sikret finansiering for fremtiden til Circulose, og dermed trygget selskapets banebrytende bomullsresirkuleringsteknologi fortsetter å vokse på globalt nivå, skriver Renewcell i sin siste pressemelding.

Tekstilgjenvinningsselskapet Renewcell ble etablert av innovatører fra Royal Institute of Technology i Stockholm i 2012. I februar 2023 begjærte selskapet seg konkurs og har siden søkt en ny eier for å beskytte og fremme den patenterte prosessen som Renewcell utviklet gjennom å produsere sirkulosemasse fra tekstilavfall. Altor kjøper nå Renewcells gjenværende eiendeler og oppretter det nye selskapet Circulose.

Gir moteindustrien skylden for gjenvinningskonkurs

100 prosent tekstilavfall

Circulose er det eneste materialet som er produsert i større skala utelukkende fra tekstilavfall, basert på en kjemisk resirkuleringsprosess med lukket kretsløp. Den patenterte prosessen for å produsere Circulose-masse fra 100 prosent tekstilavfall er unik og har potensial til å sirkulere tekstil- og moteindustrien og muliggjøre en overgang til en lavkarbonøkonomi.

I dag produseres materialet i en fabrikk i Ortviken på Höga kusten, en region med historisk betydelig kunnskap fra tremasse- og papirindustrien. Sirkulosemassen brukes til å spinne fibre, disse fibrene omdannes til stoffer og brukes til nye høykvalitets tekstilprodukter.

– Vi viker ikke unna en utfordring, og denne er verdt å ta, både for det unike med den patenterte teknologien og det haster med å skalere sirkulære løsninger for hele tekstil- og moteindustrien, spesielt for å erstatte jomfruelig bomull og MMCF. Vi er fast bestemt på å samarbeide med sentrale interessenter gjennom hele verdikjeden for i fellesskap å frigjøre potensialet til Circulose, sier Clara Zverina i Altor.

Bygget tekstilgjenvinningsfabrikk i rekordfart

H&M viktig investor

H&M Group har vært en av samarbeidspartnerne til Renewcell siden etableringen. Først som en sparringspartner og senere som investor i selkapet fra 2017. Så sent som i 2020 bestemte H&M Group seg for å skalere opp bruken av Circulose. Men i februar i år tok pengene slutt og H&M ønsket ikke å bidra med mer kapital, så Renewcell ble tvunget til å gå konkurs.

Altor består av en gruppe private equity-fond som fokuserer på å investere i og utvikle mellomstore selskaper, mange innen bærekraft, sirkularitet og fossilfri energi. Blant eierandelene er H2 Green Steele, Nordic Climate Group og FlexIT. Altors seks fond er verdt rundt 11 milliarder dollar, tilsvarende om lag 116 milliarder kroner.

Renovasjonspåbygg

NTM Trailer & Tipp

REEN Drive

Reen AS

REEN CMS Volume

Reen AS

Slukkehenger

Onsite Security Solutions AS

Avfallskomprimatorer / Komprimatorer

EnviroPac AS

Slik leverer du båten

Viking Gjenvinning AS
Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS

Komprimator

Alles Miljø AS

Slukke-container

Onsite Security Solutions AS

Bunntømte & nedgravde avfallsbeholdere

EnviroPac AS

Bemannet kameraovervåkning

Onsite Security Solutions AS

Returpunkt Farlig Avfall

Onsite Security Solutions AS
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.