Nyheter Årskonferansen 2024
Administrerende direktør Runar Bålsrud delte ut Sirk Norges hederspris til Nancy Strand

Her er årets prisvinnere!

Sirk Norge delte ut bransjepriser og hederspris.

GARDERMOEN (Avfallsbransjen.no): Etter en dag fullspekket med informasjon, debatt, utstilling og mingling var det duket for festmiddag på Sirk Norges Årskonferanse.

Som alltid er utdelingen av bransjeprisene blant høydepunktene under middagen. I år ble det utdelt priser i kategoriene Gründerprisen, Årets sirkulære pådriver og Årets ildsjel.

i tillegg kunne administrerende direktør Runar Bålsrud ut hederspris til tidligere direktør og påtroppende pensjonist Nancy Strand.

Sirk Norges Hederspris: Nancy Strand, Sirk Norge

 

Gründerprisen:

Prisen deles ut til en aktør som bidrar til «en mer sirkulær økonomi og økt bruk av resirkulerte råvarer». I denne kategorien var Wastetech, Miljø Norge AS og Litech nominert.

Årets jury: Jørgen Erdal, daglig leder i Evyon, Erlend Skaug Ingebrigtsen, kommunikasjonsansvarlig og prosjektleder i Nofir, Bente Sofie Syversen, innovasjonsrådgiver i Innovasjon Norge og Heidi Hopstock, rådgiver rekruttering og innovasjon i Avfall Norge. Jørgen og Erlend vant hhv. Gründer- og Innovasjonsprisen på Årskonferansen i 2023.

Fredrik Schmidt Fotland og Wastech AS mottok årets Gründerpris

Vinneren ble:

Fredrik Schmidt Fotland i Wastech

 

De nominerte:

Fredrik Schmidt Fotland i Wastech:

Fredrik Schmidt Fotland og Wastech AS er nominert fordi de har funnet en unik bærekraftig og lønnsom løsning på problemer med håndtering av matavfall. Resultatet er en supergjødsel som kan revitalisere matjord.

Wastech AS har utviklet en sirkulær fermenteringsprosess som omdanner matavfall til verdifull flytende gjødsel og næringsrikt jordforbedringsmiddel som bidrar til bevaring av matjord. Teknologien krever ikke kjemikalier eller energikrevende oppvarming, og reduserer transportbehov ved å etablere produksjon i skala tilpasset lokale behov. Løsningen har internasjonalt potensial, og testes nå ut i med ulike kunder og samarbeidspartnere.

Juryen legger vekt på at løsningen tar utgangspunkt i et stort miljøproblem. Mer enn 30 prosent av all maten som produseres kastes, og samtidig er kvaliteten på det globale jordsmonnet synkende. Ved kun å benytte naturlige metoder har Wastech AS utviklet et fleksibelt prosessanlegg som omgjør matavfall til næringsrik jord og gjødsel på en ny og innovativ måte. Produktet er skalerbart og selskapet er en ekte sirkulær startup som kan vise til at de siden oppstart i 2021 både har klart å hente kapital og skaffe samarbeidspartnere.

Miljø Norge AS

Miljø Norge AS er nominert for forretningsmodellen de har utviklet for å ombruke utgåtte brannslukningsapparater på en økonomisk bærekraftig måte. Dette er bærekraftig sirkulærøkonomi som kan ta opp konkurransen med nyproduserte varer som stort sett produseres i Asia. Det er helt nødvendig at det sirkulære alternativet er attraktivt, både kvalitetsmessig og økonomisk. Som gründerbedrift er brannslukker første og eneste produkt som produseres i datterselskapet Slåkkefabrikken AS.

Slåkkefabrikken er konstruert for å motta store mengder utgåtte slukkere. Anlegget er automatisert og tar i bruk helt ny teknologi som sikrer store volumer og repetitiv kvalitet. Slåkkefabrikken kan gjøre semi-automatisk ombruk på alle merker og modeller av typen 6 kg pulver. Kapasiteten er 350 000 slukkere per år.

Juryen trekker frem at Miljø Norge AS har målbare tall og viser til en god løsning for påfyll av et produkt som tidligere kun har blitt kastet. På nettsidene deres kan man se et imponerende antall samarbeidspartnere der også store aktører er involvert. Selskapet har utviklet og tatt i bruk helt ny teknologi og kan vise til vekst og miljøbesparelse. Miljø Norge AS gjør det enkelt å velge et sirkulært produkt som reduserer samfunnets klimaavtrykk.

Litech

Litech er nominert for jobben de gjør med å løse en stor og aktuell utfordring for avfallsbransjen; detektering av batterier og andre gjenstander med brann- og eksplosjonsrisiko. God håndtering av denne type gjenstander er avgjørende for å bevare og videreutvikle industriell sortering av avfall, da 80 prosent av branner på avfallsanlegg er forårsaket av batterier. Litechs løsning kombinerer ny forskning og industrikunnskap, og målet er å utvikle en sensor som aldri før har vært sett i industrien. Selskapet er fortsatt i startfasen, men har markert seg godt og patentert en fleksibel løsning som kan monteres også på etablerte anlegg. De kan dessuten vise til samarbeid med etablerte selskaper i bransjen.

Juryen begrunner finaleplassen med at Litech tar tak i et av de virkelig store problemene i bransjen. Selv om selskapet fortsatt er i startfasen, mener juryen at Litechs samarbeid med store, etablerte avfallselskaper er imponerende. En av gründerne bak selskapet, Synne Sauar, stod i tillegg på Forbes sin liste over 30 under 30 i Europa i 2024 – en liste over unge og lovende mennesker. Litech har til nå testet mye ulik teknologi og kommet opp med en nyskapende løsning for detektering i batterier som er gjemt i avfallet. Dette er absolutt et selskap man må følge med på fremover.

Årets sirkulære pådriver

Denne prisen er ny av året, og gis til et medlem av Avfall Norge som har gjort en innsats for å utvikle bransjen i sirkulær retning.

Årets jury: Karl Klingsheim, professor i industriell økologi på NTNU, Kari-Anne Lyng, seniorforsker hos NORSUS og Elin Hansen, fagsjef i Avfall Norge.

I denne kategorien var Prosjektet «Design mot forsøpling», Sirkula IKS og Miljø Norge nominert.

Sirkula IKS er vinner av Årets sirkulære pådriver

Vinneren ble: Sirkula IKS

De nominerte:

Prosjektet «Design mot forsøpling»:

Det meste av et produkts liv bestemmes allerede i designfasen. Prosjektet “Design mot forsøpling” er et tverrfaglig prosjekt med mål om å opplyse både avfallsbransjen og de som designer og produserer varer om forsøplingsproblemet og tilhørende tiltak. Prosjektet kan deles opp i tre kategorier:

Produktdesign – lage gode produkter som varer lenge og som forbrukere enkelt kan kvitte seg med uten at små deler forsvinner på veien.
Tjenestedesign – etablere systemer som forebygger forsøpling ved bruk av disse produktene.

Områdedesign – utvikle områder som legger til rette for god avfallshåndtering og ikke innbyr til forsøpling.
Prosjektet har, med støtte fra Handelens Miljøfond, samlet designbransjen til et fysisk seminar/ workshop om temaet, arrangert et webinar med fokus på lekkasjer fra økonomien med Circular Packaging Cluster og sammen med masterstudenter i produktdesign utviklet Norges første designguide mot forsøpling og hatt lanseringsarrangement for denne, og holdt kursmodul om temaet for Emballasjeforeningens Emballasjeskole.

Juryen legger vekt på at “Design mot forsøpling” engasjerer bredt. Det er utarbeidet et godt og viktig kunnskapsgrunnlag, og tverrfagligheten gjør at prosjektdeltakerne er sirkulære pådrivere også utenfor bransjen. Resultatene av prosjektet vil få gjenklang og bli spredt til mange aktører. Dette kan medføre færre ressurser på avveie og en mer sirkulær økonomi.

Sirkula IKS:

Sirkula IKS er nominert til prisen for sitt arbeid med å være en sirkulær pådriver i bransjen og for å utvikle bransjen i sirkulær retning. Sirkula IKS har satt seg følgende mål: Bidra til en sirkulærøkonomi, utnytte sin kompetanse til det beste for miljøet, ta ansvar for de menneskene de påvirker, minimere egne utslipp til jord, luft og vann og sikre grønne innkjøp. De har et overordnet mål om å bli et regionalt kompetansesenter for sirkulærøkonomi og har siden oppstarten av Resirkula i 2020, reddet over 600 tonn fra å bli avfall.

I 2023 hadde de over 50 grupper på omvisning, hovedsakelig i kretsløpsparken, og bidrar på denne måten med inspirasjon og kunnskapsdeling i bransjen og for næringslivet for øvrig. I tillegg hadde de over 41 skolegrupper på omvisning fra deres eierkommuner i samarbeid med Hamar naturskole. De samarbeider også med flere andre eksterne aktører, som Vitensenteret Innlandet, Fremtiden i våre hender, Mjøsanker og frivillige lag- og foreninger. Sirkula IKS er også med i INNSIKT som er et strategisk samarbeid med andre kommunale avfallsselskaper rundt Mjøsa.

Juryens vurdering er at Sirkula IKS har lagt ned en stor innsats for å utvikle bransjen i sirkulær retning ved å utfordre den tradisjonelle forretningsmodellen i bransjen. De har også vært åpne for å dele informasjon om hva de driver med, både gjennom besøk og gjennom formidling på andre plattformer. Juryen mener med dette at arbeidet Sirkula IKS har lagt ned er et viktig bidrag til adferdsendring og en mer sirkulær økonomi.

Miljø Norge:

Miljø Norge er også nominert til pris som Årets sirkulære pådriver for økosystemet av partnere de har klart å bygge opp rundt seg. Ingen i sirkulærøkonomien kan overleve uten at det er engasjement og økonomi i det for alle parter. De samarbeider med aktører i hele verdikjeden og har blant annet hatt en kampanje gjennom LO Favør, i samarbeid med Jernia. Denne oppfordrer LO-medlemmer til å levere inn utgåtte apparater hos Jernia og få 150 kroner i innbytterabatt ved kjøp av en ombrukt brannslukker.

Miljø Norge kan vise til et stort antall partnere både på salgssiden og i avfalls- og gjenvinningsbransjen, der de henter innleverte brannslukkere. De ombrukte apparatene går gjennom en automatisk produksjonslinje som utfører service iht. Norsk Standard 3910. Prosessene sikrer kvalitet, nøyaktighet og sporbarhet, som tilsvarer nyproduserte apparater. For hver brannslukker som blir gjenbrukt spares miljøet for 38 kg CO2 og uttak av 4 kg jomfruelig stål, og siden juli 2022 har de oppnådd en miljøbesparelse på 100 tonn stål og 950 tonn CO2.

Juryen mener Miljø Norge har gjort en god jobb med å etablere en ny sirkulær forretningsmodell for brannslukkingsapparater. Det er ingen lov eller ordning som pålegger ombruk av brannslukningsapparater, så her har de på egen hånd etablert et sirkulært system med et stort nettverk både innenfor og utenfor bransjen. Gjennom kampanjer har de delt kunnskap om det de jobber med og på så måte gjort løsningen kjent. Juryen legger vekt på at de har klart å skape verdier ut av et produkt som tidligere ble ansett som verdiløst avfall.

Årets sirkulære ildsjel: Trygve Berdal, Remidt Næring

Årets utstiller ble: Kirkens Bymisjon

Kirkens Bymisjon vant utstillerprisen

Renovasjonsbiler

Steco Miljø AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS

Kanalpresser / Horisontalpresser

EnviroPac AS

REEN CMS

Reen AS

Slik leverer du båten

Viking Gjenvinning AS

Laxo liftdumper

NTM Trailer & Tipp
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Produsentansvaret er i tiden

Henrik Lystad, Norwaste
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.