Bransjestemmer
Jørgen Bakke Fredriksen er kommunikasjonsrådgiver i Renovasjons- og gjenvinningsetaten

Hva skjer når støvet legger seg etter fesjåene på Arendalsuka og Sirk Norges årskonferanse?

Stemningen er sjelden til å misforstå når man er der. Ingenting er umulig disse ukene. Alt kan skje. 65 prosent materialgjenvinning? Glem det. Vi går for 100!

Avfalls- og gjenvinningsbransjen er et fint sted å jobbe. Her er folk for det meste flinke, samvittighetsfulle og engasjerte. Lette å begeistre. Vi jobber for det gode laget.

Men jeg, som jobber i en kommune, har merket at fallhøyden fra festtalene til hverdagen kan bli ganske høy. Dessuten, var jeg ikke på nesten nøyaktig dette foredraget i fjor, eller året før? Var det ikke da noen sa at «nå skjer det»?

Og så skjer det jo ikke likevel (i alle fall ikke i tide til neste års konferanse). Vi jobber i en ganske seig materie av byråkrati, forskrifter og anskaffelsesloven. Selv om mye åpenbart kunne og burde gått fortere, så vil det fortsatt gå ganske sakte sett utenfra. Ett kommune-år er to menneske-år, som noen (jeg) sa en gang

I mitt neste liv skal jeg bli opposisjonspolitiker. For en drømmejobb! De kan si hva de vil, når de vil, og aldri stå til ansvar for det. Derfor var jeg spent på alt Erna Solberg skulle love oss fra scenen i går. Men det kom ikke. I stedet fikk vi en forholdsvis edruelig og saklig gjennomgang av det vi kan forvente og – mellom linjene, men minst like viktig – det vi IKKE kan forvente i tiden fremover.

Ikke at jeg var enig i alt, men det var forfriskende å slippe den vanlige fortellingen om hvor «utrolig viktig» vår bransje er og alt vi skal få til sammen. Det var en realisme der som jeg tenkte at jeg faktisk kjenner igjen også når jeg snakker med kolleger fra her og der.

For sånn som jeg kjenner denne bransjen, så vet jeg at vi er klar over hvem vi er og hvilken viktig rolle vi har i fremtidens økonomi, og at vi ikke trenger andre til å fortelle oss det. Langt mindre blåse opp et kunstig selvbilde.

Men mange kjenner nok samtidig på at det straks er 2025, at 2030 er farlig nærme og at vi ikke har gjort alt det vi sa vi skulle. Ting skjer ikke bare fordi noen sier de skal skje.

Da kan det være lurt å nettopp droppe de luftigste ordene og heller konsentrere seg om den faktisk jobben. For nå MÅ det faktisk skje!

Biogass- og slambehandlings­­anlegg

Cambi ASA

REEN CMS

Reen AS

Ferskvareposer

Naturabiomat AS

Emballasjepresser

EnviroPac AS

Returpunkt Farlig Avfall

Onsite Security Solutions AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS
Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Hva skjedde med miljønasjonen Norge?

Truls Gulowsen, Naturvernforbundet
Gytis Blazevicius, Natur og Ungdom

Matavfallet skal ikke brennes

Jon Iver Bakken, Hafslund Celsio
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.