Bransjestemmer
Det er spennende tider for avfallstrevirke i Europa, sier Ralf Schopwinkel fra Geminor.

Ny trend i bruken av avfallstrevirke i Europa

Å resirkulere eller ikke å resirkulere – det er spørsmålet: Å bytte ut tømmer med avfallstrevirke er en voksende trend som oppfyller den politiske ambisjonen i Europa. Det fulle potensialet for materialgjenvinning er likevel langt ifra oppnådd

EU-kommisjonen (EC) har i en tid presset på for å øke den sirkulære økonomien innen materialgjenvinning i Europa, og har satt et mål på 65 prosent innen 2025. Et viktig element i denne ambisiøse målsetningen er avfallstrevirke, som hovedsakelig brukes til produksjon av sponplater for møbel- og byggebransjen. Utnyttelsen av avfallstrevirke som råstoff i produksjonen av sponplater vokser stadig, og nådde nesten 10 millioner tonn i 2019.

Ralf Schopwinkel fra Geminor.

Prosessen med å implementere avfallsvirke i en sirkulær økonomi startet i sponplatebransjen for rundt 15 år siden. I dag bruker neste alle sponplateprodusenter i Europa avfallstrevirke i produksjonen, eller planlegger å gjøre dette i nær fremtid. I tillegg investerer større anlegg i teknologi som renser avfallstrevirke for gjenvinning for å sikre at mer avfallstrevirke kan bli til nye produkter. Dermed finnes det et potensial for å produsere sponplater som inneholder opptil 100 prosent resirkulert treverk i ganske nær fremtid.

Det er dukket opp en ny trend i bruken av avfall i Europa. Vi legger merke til at det gradvis blir benyttet mer avfallstrevirke i produksjonen av OSB (Oriented Strand Boards), plater som er mye brukt i bygging av prefabrikkerte hus rundt om i Europa. Dette er en ny milepæl for markedet og øker etterspørselen etter avfallstrevirke ytterligere.

Vi ser også en ny trend fra offentlig sektor i Norden. Mange kommuner tilbyr avfallstrevirke med en forutsetning at det skal brukes som råstoff for materialgjenvinning, noe sponplatebransjen tilbyr. Dette er et tiltak i arbeidet med å nå nasjonale mål for gjenvinning.

Energi- eller materialgjenvinning?

I dag brenner energi- og fjernvarmeanlegg treavfall som en del av drivstoffblandingen i flere Europeiske land. Potensielt sett kan energiprodusentene og sponplateprodusentene etter hvert konkurrere om avfallstrevirket, med de priskonsekvensene det medfører.

I dag ser vi at markedet trenger effektive løsninger for å sikre gjenvinning av alt avfallet i omløp. Hva som kan brukes og hvor, har også med kvaliteten på avfallet å gjøre, noe som gjør det viktig å se på energigjenvinning som en nødvendig løsning i omsetningen av avfallstrevirket. For øyeblikket ser vi at det finnes tilstrekkelig materiale tilgjengelig til å forsyne både sponplatebransjen og energigjenvinningsmarkedet.

En global vare

– Avfall pleide å være en lokal handelsvare. Nå er den i økende grad global.

Ralf Schopwinkel, Geminor

For å kunne optimalisere bruken av avfallstrevirke trenger vi felles forskrifter og standarder for å forhindre store svingninger i markedet.

Dette vil muliggjøre en flytende strøm av avfall mellom landene – fra de som har begrenset resirkuleringskapasitet til de med høyere kapasitet. I tillegg må vi fremover være bedre forberedt på å kontrollere produksjon og etterspørsel ved å lagre og tilrettelegge avfallstrevirket på en effektiv måte.

Relaterte artikler

Bunntømte & nedgravde avfallsbeholdere

EnviroPac AS

Avfallskomprimatorer / Komprimatorer

EnviroPac AS

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS

Poser & Sekker

EnviroPac AS

Geotainer® – GTS-L

Alles Miljø AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Vegen mot ei grønare framtid

Harald Nyland, Sunnfjord Miljøverk

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.