Nyheter

Sentralsortering fire ganger bedre enn publikums kildesortering?

 

Sentralsorteringsanlegget til Romerike Avfallsforedling (ROAF) hentet ut 17,7 kilo plast per innbygger, mens Oslo kun fikk 3,4 kilo per innbygger gjennom husstandenes kildesortering i blå plastposer i 2017.

Mandag kl.15.00 overrekker Forum for sirkulær plastembalasje  Klima- og miljøminister Ola Elvestuen ”Veikart for sirkulær plastembalasje i Norge” under politikeruka i Arendal.

Aftenposten har fått enerett til å publisere veikartet og skriver at IVAR IKS sin sentralsortering har enda bedre resultat enn ROAF med hele 18 kg plast per innbygger i 2017, basert på tall fra Grønt Punkt Norge. Kommuner med publikums sortering i hjemmet sorterer i snitt ut 7,3 kg plast i året, mens Oslo er jumbo med 3,4 kg. Det betyr i følge Aftenposten at sentralsortering er fire ganger bedre enn kildesorteringen i blå plastposer i Oslo.

Oslo utreder nye løsninger

Renovasjonsetaten og Energigjenvinningsetatens felles leder, Hans Petter Karlsen, uttalte til Avfallsbransjen.no før sommerferien at Oslo kommune evaluerer sorteringssystemet og at det kan komme endringer. Det er grunn til å tro at tallene som nå publiseres vil aktualisere behovet for å endre dagens system i hovedstaden.

Plastgjenvinningen må dobles

For at Norge skal nå EUs mål om gjenvinning av plast, må resultatet for 2017 på 64.000 tonn nesten dobles til 114.000 tonn i 2025, sier Ellen Behrens, direktør for bærekraft Orkla og leder for Bransjeforumet for sirkulær plast til Aftenposten.

Flere tiltak

Veikartet for sirkulær plastembalasje i Norge som klima- og miljøminister Ola Elvestuen får mandag i Arendal , inneholder flere tiltak, skriver Aftenposten. Blant disse skal være utvikling av embalasje som er enkel å gjenvinne, økt bruk av resirkulert plast samt at man må arbeide for å bedre kvaliteten på gjenvunnet plast.

I tillegg foreslås bedre informasjon mellom aktørene slik at man kan dele ”best practise”, som Norsk Gjenvinnings direktør Erik Osmundsen også foreslo i Avfallsbransjen.no tidligere i uken. I motsetning til Veikartet mente Osmundsen at kildesortering var bedre enn sentralsortering. Det er grunn til å anta at dette vil bli ett hett tema i avfallsmarkedet det neste året.

Avfallsbransjen.no ble avvist da nettavisen lørdag spurte Orklas direktør Ellen Behrens om tilgang til rapporten Aftenposten allerede hadde publisert.

– Med utgangspunktet i den avtalen vi har med Aftenposten, ønsker vi ikke å dele rapporten med andre før etter arrangementet, sier Behrens, som leder Bransjeforumet for sirkulær plast.

Avfallsbransjen.no må derfor basere seg på Aftenpostens gjennomgang av rapporten.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!