Nyheter

Landets første sirkulære gipsfabrikk åpner

 

I dag åpner landets første sirkulære gipsfabrikk i Holmestrand. Bak nyvinningen står New West Gipsgjenvinning som eies av Norsk Gjenvinning Norge og New West Gypsum Recycling fra Canada.

Både Norsk Gjenvinning (NG) og New West Gypsum Recycling (NWGR) har investert et to-sifret millionbeløp i utviklingen av fabrikken, og ikke minst betydelig tid og ressurser for å gjøre dette til en realitet, opplyser Thomas Mørch, innovasjonsdirektør i Norsk Gjenvinning.

Kun 30 prosent av all byggavfall gjenvinnes

Per i dag gjenvinnes kun 20 til 30 prosent av all bygg- og anleggsavfall i Norge. Det tallet er altfor lavt, særlig fordi den nasjonale handlingsplanen har som mål at Norge skal oppfylle EUs krav om 70 prosent materialgjenvinning allerede i 2020. Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) produseres 80.000 tonn avfallgips hvert år, men Norsk Gjenvinning mener at det er betydelig mer enn det.

Både Norsk Gjenvinning Norge og New West Gypsum Recycling fra Canada har investert et to-sifret millionbeløp hver for at den sirkulære gipsfabrikken kunne bli en realitet. Foto: Norsk Gjenvinning Norge

 

– På et nybygg er gips den nest største avfallsfraksjonen. Dessuten finnes det et deponiforbud på gips som vi for øyeblikket fortsatt har dispensasjon fra. Men dette kan ikke fortsette for en evig gjenvinnbar ressurs som gips, understreker Mørch overfor avfallsbransjen.no.

Kundene etterspurte løsninger

Det var Norsk Gjenvinnings kunder som begynte å etterspørre gjenvinningsløsninger. Allerede i 2016 startet selskapet sitt utviklingsarbeid.

– Vi hadde kunder som leverte avfallet og som spurte etter nye gjenvinningsløsninger, samtidig som vi hadde et miljøproblem. Dette var utgangspunktet for at vi tok fatt i jobben med gipsgjenvinning, forteller direktøren videre.

Nå gjaldt det å få med nedstrømskunder også, altså brukerne av gipspulver, og det helst i en tidlig fase. Norgips, Norges største produsent av gipsplater, ble med på utviklingslaget. Dermed var kunder i begge endene av verdikjeden sikret.

Gips er en evig resirkulærbar ressurs hvis den leveres rent, sier Norsk Gjenvinning Norge. Foto: NGN
Ren gips etter behandling i den sirkulære fabrikken, klar til å bli gjenbrukt i nye plater. Foto: Norsk Gjenvinning Norge

Teknologi fra Canada

– Så måtte vi finne den beste teknologien, og den beste kunnskapen om markedet. Vi søkte verden rundt og fant den hos New West Gypsum Recycling i Canada, sier innovasjonsdirektøren.

Allerede vunnet pris

Sammen etablerte de selskapet New West Gipsgjenvinning som åpnet Den Sirkulære Gipsfabrikken i Holmestrand på forsommeren. Selskapet har allerede rukket å vinne avfalls- og gjenvinningsbransjens innovasjonspris. I dag er det altså offisiell åpning.

Vil øke kapasiteten

Holmestrand-fabrikken har satt seg hårete mål.  Allerede i løpet av året skal 40.000 tonn gipsavfall gjenvinnes. Både kapasiteten til anlegget og etterspørselen i markedet er vesentlig høyere enn dette, påpeker Thomas Mørch.

– Vi har planer om å øke kapasiteten gradvis, allerede i år. Men vi er avhengig av å få lokale myndigheter med oss, særlig når den eksisterende tillatelsen skal utvides. I løpet av høsten vil vi også bygge på fabrikken, for å imøtekomme kvalitetskravene til sluttproduktet.

Gjenvinningsgraden av gipsplater ligger for tiden på 90 prosent. Det er hovedsakelig gipspapiret som i dag ikke gjenvinnes, men her prøver New West Gipsgjenvinning ut ulike alternativer, sier Mørch.

Innovasjonsdirektør Thomas Mørch, i Norsk Gjenvinning. Foto: NGN

Jakter stadig på nye løsninger

Den sirkulære gipsfabrikken er likevel ikke enden av miljøvisa for Norsk Gjenvinning. Avfallsselskapet jobber systematisk og strategisk med såkalte nedstrømsløsninger, altså varer som selges videre på det globale markedet – som papir og gipspulver, for eksempel.

– Vi har vært først ute med flere nye gjenvinningsløsninger, ikke minst for byggematerialer. Da tenker jeg på gjenvinning av glass til isolasjon og nå gipsplater til gips, poengterer innovasjonsdirektøren.

– Dette er sirkulær økonomi i praksis, og i tråd med vår visjon om at det ikke finnes søppel lenger, sier Thomas Mørch.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!