Nyheter
Ståle Roness, Miljø & Sikkerhet
Ståle Roness fra Miljø & Sikkerhet poserer stolt foran deres FinBin-beholder, en av de smarte søppelbeholderne som nå er plasssert ut i hovedstaden. Foto: Øyvind Paulsen.

Smarte søppelkasser fra tre ulike aktører på plass i Oslo

– Prosjektet vil revolusjonere søppeltømmingen i hovedstaden. Så dette er vi stolte av å være med på, sier Ståle Roness fra Miljø & Sikkerhet. 

Når ny teknologi lar deg jobbe smartere og mer effektivt kan man oppnå enorme økonomiske besparelser, samtidig som man reduserer uønsket klimapåvirkning.

Et godt eksempel er erfaringene til Stockholm kommune, som opplevde nesten sjokkerende gode resultater når de innførte ny teknologi innen avfallsinnhenting. Nå som den samme teknologien rulles ut i Oslo, blir derfor spørsmålet om vi kan håpe på det samme her til lands. Men først et lite tilbakeblikk på erfaringen fra Sverige.

En vinn-vinn-situasjon i Sverige

I det svenske prosjektet skiftet man ut 295 tradisjonelle søppelkasser i Norrmalms store parker med 124 smarte søppelkasser. De satte også opp to avfallscontainere for lokal kildesortering. Prosjektet ble ledet av Norrmalms bydelsforvaltning i Stockholm, som sammen med parkentreprenør og leverandører satte seg følgende hårete mål:  

 • Minske klimapåvirkningen gjennom å redusere transport ved søppeltømming
 • Forbedre arbeidsmiljøet
 • Effektivisere renholdet i parkene
 • Minske slitasjen på nærområdet
 • Øke erfaringen med kildesortering i parkmiljø
 • Kutte driftskostnadene

Resultatet er nå oppsummert  i Stockholms stads Slutrapport: 

«Kvantitativt har forvaltningen oppnådd et langt bedre resultat enn vi trodde da prosjektet startet. Reduksjonen i utslipp har vært betydelig høyere enn vi forventet. Overgangen til smarte søppelkasser beregnes til å gi en besparing på cirka 34.104 kg CO2/år.»

Her er noen høydepunkter fra Stockholm stads sluttrapport som er verdt å merke seg:

 • 295 tradisjonelle søppelbeholdere ble fjernet og erstattet av 124 smarte søppelbeholdere
 • Antall tømminger var i snitt 118.000 per år. I 2017 var tallet cirka 3.000 tømminger
 • Reduksjonen i antall søppelsekker var på 97%. Fra 118.000 sekker til 2.904 sekker.
  • (Det alene gir en reduksjon i CO2 på 24.630 kilo)
 • Antall kjørte km ble redusert med 92%, det utgjør hele 37.894 km
  • (Fra 41.030 km i 2013 til 3.136 km i 2017)

PS: Vil du lese hele Slutrapporten i PDF-format kan du laste den ned her: Avfallsbransjen_Slutrapport klimatinvesteringsmedel 2017

Nå er det Oslos tur

Vi tipper også Oslo kommune har fått med seg resultatene fra Sverige, for i mai 2019 kunngjorde Bymiljøetaten et toårig pilotprosjekt med utplassering av 45 smarte søppelkasser i Oslo. Totalt var det hele syv ulike tilbydere som meldte seg på i anbudskonkurransen, og det var de tre selskapene EnivroPac, Miljø & Sikkerhet og Alles Miljø som ble plukket ut. 

Ståle Roness fra Miljø & Sikkerhet viser hvor enkelt man tømmer den store beholderen på 240 liter.

– Vi er selvsagt glade for å være en av deltakerne, sier Ståle Roness fra Miljø & Sikkerhet, når vi møter ham på en inspeksjonsrunde i Oslo sentrum.

– Alle selskapene har nå plassert ut sine søppelkasser på de stedene vi har fått henvist, så nå er det opp til å oss å sørge for at alt går på skinner. Vi har selvfølgelig merket oss de gode erfaringene fra Stockholm, og jeg tipper vel at jeg snakker for alle aktørene når jeg sier at vi håper på lignende resultater også her, sier han. 

Men hvordan kan det være så store summer å spare?

– Det er ingen tvil om at dagens søppeltømming er lite effektiv. Grunnen er at man tømmer på frekvens, altså etter en fast tidsplan eller rute. Det gjør at man bruker mye unødvendig tid og ressurser på å dra ut og tømme søppelbeholdere som enten er tomme eller halvfulle. 

– Alle de smarte søppelbeholderne i dette prosjektet gir derfor varsel når de trenger å tømmes. I tillegg har de også en innebygget komprimator, som kort fortalt presser søppelet sammen slik at det tar lenger tid før beholderen blir full, sier Roness. 

LES OGSÅ: Datahåndtering er den nye valutaen! Spørsmålet er om bedriftene er klare

Nettopp, men hva er egentlig forskjellen på de tre kandidatene?

– Selv om vi alle gjør det samme, er det klart at vi alle har våre ulike styrker. Jeg kan jo bare snakke om vår FinBin-løsning som blir produsert i Finland, det gjør oss trygge på at den vil takle vårt skiftende nordiske klima, sier Roness.

– Modellen Bymiljøetaten har plassert ut er den siste versjonen av vår CitySolar-modell, og er kledd i fargene Oslo Kommune ville ha. Selve FinBin-beholderen har forøvrig plass til en innerbeholder med hjul på hele 240-liter. Her får du altså både et stort volum, samtidig som du slipper å løfte manuelt, sier Roness. Vi har også valgt å ha døråpningen på beholderens forside, slik at den kan stå helt inntil vegger. 

– For å gjøre jobben enklere for de som skal tømme beholderen, men også for publikum som skal kaste søppelet sitt, har alle våre beholdere en tydelig lysindikator øverst til venstre som viser hvor full beholderen er, fortsetter han. 

– Vi har også gjort et bevisst valg når det gjelder komprimeringen. FinBin-beholderen komprimerer opp til 7 ganger, men i stedet for å basere seg på ultralyd har vi valgt en fysisk måling av hvor langt komprimatoren faktisk går ned. Det gjør at beholderen ikke vil la seg lure av om det for eksempel ligger noen pizzaesker i veien, sier Roness.  

Nettopp, men hva tror du om Oslo-prosjektet. Hva skal til for å få like gode resultater som i Sverige?

– Jeg tror i hvert fall det er smart å ta lærdom av de erfaringene som allerede er gjort, sier Roness. Noe av det som gjorde prosjektet i Sverige så vellykket var at de gikk «all in», og byttet ut alle de gamle søppelkassene med smarte alternativer. 

På Egertorget i Oslo står den nye smarte søppelbeholderen rett ved siden av den gamle.

– Nå har jo prosjektet akkurat startet i Oslo, men som du ser her står det fortsatt gamle søppelkasser ved siden av de nye smarte. Det tror jeg bare vil forvirre brukerne, så det er et eksempel på noe vi bør prøve å unngå framover. 

– Som i Sverige bør vi også sørge for å informere både brukerne og renholdsarbeiderne. Et poeng kan her være å minne om at alt som havner i en smart søppelkasse faktisk ikke bare er innelåst, men også vil bli komprimert. Skulle du være uheldig og kaste mobilen eller husnøklene dine, er det altså ikke bare for brukerne å ta dem ut igjen. Det betyr at du må få hjelp, og det kan vi kanskje løse ved å oppgi et servicenummer. 

– Jeg er uansett optimist, sier Roness. Husk at prosjektet nettopp har startet, og jeg opplever alle de involverte som løsningsorienterte, så dette skal vi få til, avslutter han.

 

 • Alle de nye smarte søppelkassene, uansett fra hvilken leverandør, er tydelig merket.

Innovasjon og teknologi i avfallsbransjen

Avfallsmarkedet består av mange ulike selskaper. Noen aktører er store, andre er små. Det slår oss likevel at det er alt for sjelden vi hører om produktene og ikke minst de innovative løsningene som faktisk finnes  – eller som er i støpeskjeen og er på vei til å bli rullet ut.

Det har vi lyst til å gjøre noe med. Dette er vårt bidrag til å vise fram innovatørene blant renovatørene.

Har du tips om noen som fortjener å bli nevnt? Ta kontakt med oss på redaksjonen@avfallsbransjen.no, og vi lover å komme tilbake til deg så snart som mulig.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!