Nyheter
Biogassanlegget på Stord vil bli et demonstrasjonsanlegg for nye biogassprosjekter. Konseptet kan tilpasses lokale forhold, både i Norge og i utlandet. Illustrasjon: SNG

Bygger Norges mest innovative biogassanlegg på Stord

Sunnhordland Naturgass AS står klar til å bygge Norges mest innovative produksjonsanlegg for biogass på Stord. Anlegget bearbeider husdyrgjødsel, fisk og fiskeslam.

Biogassanlegget på Stord i Sunnhordland har en total kostnadsramme på 150 millioner kroner. Det skal oppføres i to byggetrinn, forteller Lene Pilskog, forretningsutvikler hos Sunnhordland Naturgass (SNG), til avfallsbransjen.no.

38 millioner fra Enova

Til det første byggetrinnet har Sunnhordland Naturgass fått 38 millioner i støtte fra Enova. Selskapet skal også søke om tilskudd for det andre byggetrinnet.

SNG tar sikte på å starte med byggearbeidet i slutten av desember, forutsatt at den nødvendige godkjenningen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) kommer på plass.

Flytende biogass og CO2

Anlegget vil produsere 22 GWh energi etter første byggetrinn, og 55 GWh når anlegget er fullt utbygd, sier Lene Pilskog.

Det er dette Sunnhordland Naturgass skal produsere:

  • flytende biogass til buss, tungtransport og skipsfart
  • biogass til etablert lokalt gassrørnett
  • flytende CO2 til tørrisproduksjon
  • biorest som leveres tilbake til bøndene som gjødsel

Norsk og fransk teknologi

SNG benytter såkalt kryogeniseringsteknologi fra franske Cryo Pur til å oppgradere rågass til flytende biogass. Samme prosessteknologi fanger og gjør CO2 flytende. Gassproduksjonen vil foregå i reaktorer fra det norske gründerselskapet Antec Biogass, vinneren av Bioenergy Innovation Award 2016.

SNG har planer om å selge flytende CO2 til tørrisproduksjon i fiskeindustrien som brukes til å kjøle ned fisken under transport.

Strategisk plassering

Anlegget blir satt opp på en industritomt på Stord, med tilgang til sjøen. Sunnhordland Naturgass kan dermed ta imot fiskeavfall fra båt.

– Beliggenheten ved vestkysten, i kombinasjon med tilgang på husdyrgjødsel fra nabokommunen, gjør den ekstra godt egnet til biogassproduksjon, mener Pilskog.

De ansatte ved Sunnhordaland Naturgass på Eldøyane industriområde på Stord hvor biogassanlegget skal bygges. Fra venstre: Hege Vad, Ragnhild Aaland, Lene Pilskog og Håkon Vaage. Foto: SKAG Design

Lokale investorer

Bak SNG står en gruppe lokale investorer med betydelig industriell erfaring og kompetanse som ønsker å «ta en posisjon i det grønne markedet».

– Vi har ambisjoner om å vise at produksjonsanlegg for flytende biogass og flytende CO2 er kommersielt lønnsomt, understreker forretningsutvikleren fra Stord.

Den økonomiske støtten fra Enova har riktignok vært utløsende for prosjektet.

– Målet er likevel å vise at denne type anlegg kan etableres på kommersielt grunnlag i framtiden, uten offentlig støtte, tilføyer Lene Pilskog.

Demonstrasjonsanlegg

Biogassanlegget på Stord vil bli et demonstrasjonsanlegg for nye biogassprosjekter. Konseptet kan tilpasses til lokale forhold, både i Norge og i utlandet. Ett av formålene med biogassproduksjon på Stord er å ta i bruk tilgjengelig ressursgrunnlag for biologisk materiale og fase ut fossil energi, forklarer Pilskog videre.

– I tillegg vil vi være åpne for samarbeid med andre miljøer som ønsker å studere eller bruke anleggskonseptet.

Overtok gammel satsing

Sunnhordland Naturgass ble etablert i 2016 da investorene bak selskapet overtok naturgassvirksomheten til det lokale energiselskapet SKL. De nye eierne overtok en satsing det lokale energiselskapet har hatt siden 2007. Det var SKL som utviklet og bygde infrastruktur for naturgass på Stord.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!