Nyheter
Elektrisk og elektronisk avfall, såkalt EE-avfall, kan utgjøre en stor fare for menneskers liv og helse når det håndteres på feil måte. Foto: xphere.com

Overvåker elektronisk avfall døgnet rundt

Elkjøp overvåker nå sine returområder for elektrisk og elektronisk avfall ved alle butikker, etter en rekke oppslag om tyverier av det farlige avfallet, og eksport til utviklingsland.

Seks av ti elektronikkforhandlere fikk stryk for sikringen av elektrisk og elektronisk avfall, etter et tilsyn gjennomført av Miljødirektoratet. Hvert år forsvinner mellom 4.000 og 10.000 tonn innkassert avfall fra forhandlerleddet.

Fjordline sa nei

I tillegg satt NRK Brennpunkt med sin dokumentar «Søppelsmuglerne» temaet ettertrykkelig på dagsorden. Først ute med sin reaksjon var ferjeselskapet Fjordline som ikke lenger vil transportere mistenkelige biler som inneholder elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall).

Også Norsk forening for farlig avfall (NFFA) og KS Bedrift Avfall reagerte på tyveritoktene og den dårlige sikringen av avfallet.

Varsling via høyttaler

Når tar også elektrokjeden Elkjøp grep for å få slutt på tyveriene fra sine mottakssentre ved butikkene og overvåker stedene døgnkontinuerlig ved hjelp av video- og sensorteknologi.

Sistnevnte hjelper vekter å avgjøre hva som er verdt å reagere på. Med umiddelbar varsling via høyttaler hindres både tyverier og kunder som setter fra seg el-avfall utenfor åpningstiden.

Elkjøp overvåker nå sine returmottak for EE-avfall – og det døgnet rundt. Foto: Elkjøp

– Vi har i mange år forsøkt å finne løsninger for å hindre tyveribandene som stjeler el-avfall, men må konstatere at tiltakene ikke har hatt ønsket effekt. Nå går vi mer drastisk til verks, understreker Elkjøp-sjef Fredrik Tønnesen.

Vellykket prøveprosjekt

Selskapet har allerede gjennomført et prøveprosjekt ved Elkjøp Lørenskog. Hele 35 tyverier ble avverget i løpet av den første helgen overvåkingssystemet var i drift. 71 kunder ble bedt om å komme tilbake med EE-avfallet sitt i butikkens åpningstider.

Med kundene mot tyveribandene

Fredrik Tønnesen er veldig klar på at «kampen mot tyveribandene» ikke kan vinnes av elektrokjedene alene.

– Det er avgjørende viktig at kundene forstår konsekvensene av å dumpe el-avfall hos oss utenfor åpningstiden. Da blir det fritt fram for tyvene. Vi oppfordrer alle som leverer el-avfall innstendig om å respektere åpningstidene.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!