Nyheter
25. november er «dagen for sirkulær økonomi» – og aksjonen #whitemonday. Bildet er tatt på årets konferanse Cirkulära Affärer i Sverige. Foto: CirEko

For White Monday – mot forbruksgalskapen

Hvem bryr seg om «Black Friday» når det finnes «White Monday»? Det ville vært interessant å få svar på dette spørsmålet.

Mandag 25. november arrangeres i alle fall White Monday, en internasjonal bevegelse som ivrer for sirkulært forbruk. For tredje gang.

Leie, deling, reparasjon og gjenbruk er tingen for et bedre miljø, mener grunnleggeren av White Monday, svenske Henning Gillberg.

Alternativet til Black Friday

– White Monday er alternativet til den unødvendige nyproduksjonen som Black Friday innebærer. Over 300 selskaper, påvirkere og organisasjoner går ut og fremmer gjenbruk, utleie og reparasjon. Vi gjør det enkelt for forbrukeren å handle med god samvittighet, uten å skade planeten vår, sier han.

Fretex – hele året

Et norsk selskap som støtter konseptet helhjertet, er Fretex. Ikke helt uventet.

– White Monday, som et motsvar til Black Friday, får fram budskapene som vi er opptatt av hele året. Skal vi leve bærekraftig, må vi ta godt vare på tingene våre og velge gjenbruk, understreker Arnt-Willy Hjelle, bærekraftsansvarlig i Fretex Miljø AS.

Fretex mottar gaver og selger disse i nettbutikk og 42 butikker rundt omkring i landet. Kundene er opptatt av å gå på skattejakt, å finne gode priser og å gjøre noe bra for miljøet.

Fokus på sirkulær økonomi

White Monday fokuserer som sagt på sirkulær økonomi og gjør det enkelt for forbrukere å ta fornuftige forbruksvalg. På nettsiden https://www.whitemonday.info bugner det av sirkulære tilbud – som altså alle baserer seg på leie, deling, reparasjon og gjenbruk.

Handlet for 3,7 milliarder – på én dag

Apropos kjøpsdagen Black Friday: Mange studier har konkludert med at flere ting og økt lykke ikke henger sammen. Tall fra Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen i Norge, viser at nordmenn handlet for 3,7 milliarder kroner på Black Friday i fjor.

For i år regner Virke med en omsetningsøkning på 100 millioner kroner, skriver organisasjonen på sine nettsider.

359 plagg i snitt

Hver nordmann har allerede i gjennomsnitt 359 plagg i klesskapet og handler mellom 13 og 16 kilo med klær årlig, viser statistikk. White Monday vil derfor komme med konkrete tiltak og alternativer til dagens handlevaner, skriver bevegelsen i en pressemelding.

Bli med på White Monday!

 • De som har lyst til å bli med på White Monday førstkommende mandag (25. november), kan for eksempel gjøre det slik:
 • Publisér et bilde av deg der du holder et ark hvor det står #whitemonday
 • Kle deg i hvitt for å feire White Monday sammen med oss
 • Sjekk tilbudene på www.whitemonday.info den 25. november!
 • Følg hashtaggen #whitemonday i sosiale medier for å se hva som skjer i løpet av dagen!

Fakta om kampanjen White Monday

 • En global bevegelse som er et alternativ til Black Friday
 • Grunnlagt i Malmø 2017.
 • Dagen for sirkulær økonomi er 25. november og alltid mandagen før Black Friday.
 • Kunder oppfordres til å leie, dele, reparere, velge second hand og gjenbruk.
 • Mer enn 350 virksomheter, påvirkere og organisasjoner fra mer enn ti land deltar
 • 2018-årets resultat: hashtaggen #whitemonday ble eksponert 25 millioner ganger. Kampanjen ble nevnt i 250 ulike medier.
Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!