Nyheter
Sorteringsanlegget på Forus har møtt problemer, men styrelederen i IVAR bedyrer at dette er en god investering, både for miljø og økonomi.

Omstridt sorteringsanlegg i Sandnes: – Ikke så mye å lære

Etter åpningen av det nye avfallssorteringsanlegget på Forus i Rogaland, har problemene tårnet seg opp for Interkommunalt vann, avløp og renovasjon (IVAR). Styreleder Stanley Wirak er usikker på hvilken lærdom det er å hente fra problemene.

Siden åpningen av anlegget har de forventede inntektene latt vente på seg. Svekkelse av den norske kronen mot Euro og fall i etterspørselen av plast, gjør at de 13 eierkommunene må belage seg på en økning i pris på levering av avfall fra 1260 kroner i 2019 til 1500 kroner i 2020.

I tillegg har maskinproblemer gjort at anlegget ikke opererer for full drift, og at de sliter med å vaske og gjenvinne plasten som blir levert.

Kritiserer sorteringsanlegget

Kommunestyrerepresentant i Stavanger kommune, Ingebjørg S. Folgerø er en av dem som har rettet skarpest kritikk mot det nye sorteringsanlegget. I et leserinnlegg i Stavanger Aftenblad datert 4. desember påpeker hun de økte gebyrprisene, men også problemer med vasking av plast og prislappen på anlegget, som har steget fra et estimat på 90 millioner kroner i 2009, til 679 millioner kroner i 2019.

KRITISK: Kommunestyrerepresentant i Stavanger, Ingebjørg S. Folgerø kritiserer IVAR-anlegget for flere ting.

Folgerø utdyper kritikken overfor avfallsbransjen.no. Hun legger vekt på forsinkelser i oppstarten av anlegget, som egentlig skulle vært i full drift for to år siden, og at lønnsomhetsprognosene ikke stemmer.

– Resultatet er kraftige prisøkninger på mottak og dermed på gebyrene til innbyggerne, skriver hun i en mail til avfallsbransjen.no.

Hun er heller ikke imponert over forberedelsene, og mener det er flere ting som burde vært mer planlagt.

– Det har oppstått problemer med utsortering av glass, noen typer plast, og vått avfall fører til klebeproblemer. Avfallsleveranseprosessen var heller ikke ferdig tenkt. Dessuten var den økonomiske risikovurderingen åpenbart ikke god nok. At plastmarkedet er blitt dårlig og kronen er svekket er begge deler forhold man burde tatt høyde for, forklarer kommunerepresentanten.

– Vil bli en god inntektskilde

Styreleder i IVAR og ordfører i Sandnes, Stanley Wirak, sier han ikke kjenner seg igjen i kritikken fra Folgerø, og påpeker at sorteringsanlegget har tverrpolitisk støtte i hele regionen.

Han legger ikke skjul på at oppstarten ikke har gått knirkefritt, men har stor tro på at så fort problemene blir løst, vil de ha et svært ettertraktet anlegg. Wirak forteller at leverandørene jobber på spreng med å finjustere maskinene, og at de regner med å være i full drift på våren 2020.

– Akkurat nå får ikke maskinene vasket plasten godt nok, men dette er sånt som skjer når man prøver ut helt ny teknologi. Når alt blir i stand vil dette bli veldig bra og en god inntektskilde for oss, sier han.

Wirak vil heller ikke gå med på at IVAR har vært for ambisiøse i satsningen på et nytt sorteringsanlegg, selv om de har møtt flere problemer i startfasen.

– Man må tørre litt for å innta nye høyder. Vi kunne fortsatt å kaste søppelet på en søppeldynge, men det gjør vi ikke. Vi tar vare på miljøet, men har møtt noen problemer, sier styrelederen.

Tall fra Grønt Punkt Norge viser at anlegget gjenvinner 18 kg plast per innbygger i året.

Uenighet om hvilken lærdom som må tas

Folgerø er klar på at forsinkelsene som har oppstått i åpningen av anlegget er beklagelige, men ikke kritiske. Og sier at det er hederlig å ville bruke mye penger på miljøtiltak og innovasjon.

På spørsmål om hva andre kan lære av prosessen rundt anlegget på Forus, forteller hun at man bør vente til man har vellykkede prosjekter å kopiere.

– Forøvrig er skikkelige risikovurderinger på forhånd helt kritisk i alle store prosjekt, avslutter hun.

Styreleder Wirak informerer om at oppstartsproblemene ikke vil få konsekvenser for hans rolle i IVAR, selv om han også er ordfører, og viser igjen til den tverrpolitiske støtten anlegget har.

Han er usikker når han blir spurt om hva de kan lære av det som har skjedd.

– Jeg vet ikke helt hva vi kan lære av det. Men vi er nødt til å prøve og feile for å utvikle oss og ta vare på miljøet, svarer han.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!