Nyheter
Eksempel på rivningsavfall. Foto: Torbjørn Leidal

Avfall Sverige: Store utfordringer ved gjenbruk av bygningsavfall

Ny rapport bekrefter at svenske kommuner som ønsker å samle inn bygnings- og rivningsavfall møter hindringer.

Studien konkluderer med at interessen for gjenbruk av bygnings- og rivningsavfall øker, men at det finnes mange hindringer på veien mot en etablering av gjenbruksvirksomhet.

Det er IVL Svenska Miljøinsttuttet som har gjennomført studien, skriver Avfall Sverige på sin hjemmeside.

– Det største gjenbrukspotensialet for bygnings- og rivningsavfall finnes på helt nye varer og produkter, og da gjelder det produkter som har blitt til overs eller har blitt pakket feil, sier rådgiver Johan Fagerqvist i Avfall Sverige. Han mener det også finnes verdi i dører, vinduer, samt vvs-produkter og en del elektronikk. Også produkter innen antikk og design kan ha gjenbruksverdi, sier Fagerquist.

I et marked på totalt ni millioner tonn avfall, er det likevel bare et titalls tonn som hvert år går til gjenbruk, skriver Avfall Sverige.

Mange svenske kommuner samler i dag inn bygningsprodukter til gjenbruk, og på enkelte gjenbrukssentraler kan innbyggerne hente gratis eller kjøpe. Enten direkte fra kommunen eller via selskaper. Blant disse trekker studien frem Malmø Återbyggde og Byggåtervinningen i Halmstad.

De største hindrene for gjenbruk

Kartleggingen er basert på intervjuer med bransjeaktører, og viser at de fremste hindrene for å øke gjenbruken i Sverige forårsakes av:

  • Mangel på informasjon og kunnskap i hele gjenbrukskjeden, fra utbyggere til privatpersoner.
  • En allmen lav interesse i den svenske byggebransjen i å levere produkter og avfall til gjenbruk
  • Den store variasjonen av produkter gjør det vanskelig å få opp volumet i gjenbrukensvirksomheten.

– Volumet på bygnings- og rivningsavfall må reduseres fordi det er et stort ressurssløseri med verdifullt materiale, sier Jurate Miliute-Plepiene, prosjektleder på IVL Svenska Miljøinstitutet.

Han sier også til Avfall Sverige at det er positivt at mange kommuner i Sverige nå vil arbeide aktivt med spørsmålene studien tar opp. I rapporten diskuteres forslag for å stimulere og utnytte mulighetene for gjenbruket av bygnings- og rivningsavfall.

Link til den svenske rapporten finner du her.

Her er link til en norsk rapport hos byggemiljo.no fra 2018

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!