Nyheter
Kommunikasjonssjef i Norsirk, Guro Kjørsvik Husby. Foto: Bjørn Vilberg

Skal kontrollere aktører på nytt etter batteriskandale

Norsirk forsetter samarbeidet med Urecycle selv etter batteriskandalen fordi det ikke bryter med deres kontrakt, opplyser kommunikasjonssjef.

Tirsdag skrev avfallsbransjen.no at den svenske bransjeorganisasjonen El-kretsen har sagt opp sitt samarbeid med batterigjenvinningsselskapet Urecycle, som følge av batteriskandalen i Kumla.

Samtidig bekreftet administrerende direktør i norske Norsirk at deres avtale med Urecycle opprettholdes.

Ingen Norsirk-batterier

Kommunikasjonssjef i Norsirk, Guro Kjørsvik Husby, forklarer at de ikke har sagt opp avtalen fordi det ikke foreligger noe brudd i kontrakten mellom dem og Urecycle.

– Den «black mass»-en de fant i åkeren kommer fra et spesialprosjekt mellom El-kretsen og Urecycle. Batteriene Norsirk leverer til Urecycle har ingen ting med dette å gjøre, sier Husby.

Hun forteller at de er i kontakt med Urecycle daglig, og at Norsirk garanterer at deres batterier ikke er involvert.

Skal kontrollere aktører på nytt

Når batterier resirkuleres, blir avfallet delt i tre: metall, plast og «black mass». Foto: Maskinentreprenørenes Forbund

I desember ble et hundretalls tonn såkalt «black mass» funnet i en åker i Sverige. Litt senere samme måned ble 300 tonn av det samme stoffet funnet ved et gjenvinningsanlegg i Eskilstuna. Da avfallet ble levert dit, hadde det vært klassifisert som «ikke farlig»-avfall.

Da den svenske avisa Expressen avslørte batteriskandalen, innrømmet operativsjef i Urecycle, Pekka Väänänen, at de ikke hadde kontrollert sine underleverandører godt nok.

I følge Husby, skal Norsirk nå kontrollere aktørene som behandler deres batterier på nytt.

– Vi skal ut på revisjon til de tre aktørene som våre fraksjoner går til. Metallet i batteriene går til Stena, plasten går til Fortum, og «black mass» går til et smelteverk i Polen, forteller hun.

Norsirk satt leveranse av batterier til Urecycle på vent etter at de fikk vite om skandalen. Husby informerer om at leveransen ikke er tatt opp igjen ennå, og at de begynner å se på muligheter til å mellomlagre batteriene i mellomtiden.

– Ikke brudd på kontrakten

Selv om Norsirk ikke har sagt opp samarbeidet med Urecycle, er Husby klar på at det er en alvorlig situasjon. Det er også slik at de stiller mange krav til sine underleverandører, og har et strengt regelverk.

– Men med bakgrunn i den informasjonen vi har fått, og det hendelsesforløpet som har kommet fram, så er ikke våre leveransestrømmer berørt. Vi er i en helt annen situasjon enn El-kretsen, og dette er ikke et brudd på kontrakten mellom oss og Urecycle, forklarer hun.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!