Nyheter
Norsk garn blir impregnert med kobber, og regnes derfor som farlig avfall av EU, og kan ikke transporteres og overleveres til andre land. Foto: David Tam

Avfallsdøgnet 28.01.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

 

Noe stinker i Bergen, og Fylkesmannen innkaller til møte

Siden i sommer har beboere i området rundt Rådalen i Fana i Bergen blitt plaget av lukt fra industriområdet med ujevne mellomrom, skriver Fanaposten. Til tross for gjentatte forsøk på å bli kvitt lukten, har det ikke bedret seg. Etter klagene fra beboerne, ba Fylkesmannen Bergen kommune om å gjennomføre en luktundersøkelse, som ikke er blitt gjort. Derfor kaller Fylkesmannen alle aktørene inn til møte for å stake ut veien videre.

Veireno til Høyesterett

I dag behandler Høyesterett ankesaken mot tidligere Veireno-sjef Jonny Enger. I lagmannsretten ble han dømt til ni måneders fengsel for brudd på arbeidsmiljøloven – den strengeste straffen som er gitt for brudd på arbeidsmiljøloven i Norge, samtidig som lagmannsretten slo av seks måneder på den ubetingede fengselsstraffen Enger ble dømt til i Follo tingrett i 2018.

Askeanlegg demonteres

I disse dager demonteres askeanlegget på Esval, skriver Raumnes. Anlegget ble bygd i 2009, og formålet var å ta inn aske fra forbrenningsanlegg i Oslo og resten av Østlandet. Det har blitt drevet av Norsk Gjenvinning Metall, og Bim Cornelia Kase, kommunikasjonsrådgiver i selskapet, forteller at årsaken til nedleggelsen er grunnet markedskonkurranse og ulemper knyttet til forurensing.

Nofir tapte millioner

Gjenvinningsselskapet Nofir, som spesialiserer seg på gjenvinning av redskap fra fiskeri og oppdrett, har tapt millioner etter en endring i EUs regelverk for farlig avfall i 2018. Det melder Avisa Nordland. Nofirs arbeid går ut på å demontere gamle redskaper, som blant annet garn og oppdrettsnøter. Norske garn er impregnert med kobber, og det nye regelverket til EU sier at materialer med over 0,25 % kobber er farlig avfall, som derfor ikke kan transporteres og overleveres til andre land. Det gjorde at firmaets rammebetingelser ble drastisk endret, og de gikk med 3,1 millioner kroner i underskudd i 2018.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!