Nyheter
Svein Kamfjord, direktør avfall og gjenvinning i KS Bedrift Foto: Jill Johannessen, KS Bedrift

– Dessverre en naturlig konsekvens

– Avfallsbransjen må i økende grad forholde seg til dataangrep og hackere. Det mener Svein Kamfjord i KS Avfall. Tirsdag ble Avfall Sør rammet av et massivt dataangrep.

Ondsinnede hackere tok seg inn i datasystemene til Avfall Sør og blokkerte og krypterte en stor andel av selskapets filer. Angrepet er det første større som er rettet mot avfallsbransjen.

LES OGSÅ: Avfall Sør rammet av hackere

Ikke naive

– Bransjen er i ferd med å bli veldig interessant. Verdien av det vi gjør blir viktigere og dette er dessverre en naturlig følge av at det er økt grad av verdier i det bransjen driver med, sier direktør Svein Kamfjord i KS Avfall.

Han vil ikke være med på at bransjen har vært naive i forhold til datasikkerhet, men peker på at den økende digitaliseringen i bransjen gjør det enda viktigere å tenke sikkerhet til systemene.

–  Før digitaliseringen har ikke bransjen hatt behov for å beskytte seg i den samme grad. Det er viktig å ta denne utfordringen på alvor, sier Kamfjord til Avfallsbransjen.no.

Ligget på lur

Det er foreløpig ikke klart om angrepet mot Avfall Sør var målrettet eller mer tilfeldig. Foreløpige undersøkelser av dataloggene viser at hackerne kom seg inn i systemet for en tid tilbake og har ligget passive for å følge med på drifts- og backuprutiner før de gjennomførte krypteringen. Hvor lenge hackerne har hatt adgang til systemet er ukjent.

Avfall Sør har til nå hatt som hovedprioritet å stanse angrepet og få kontroll over systemene sine. Fortsatt gjenstår det arbeid for å sikre at ikke krypteringsprogrammet har rammet steder de til nå ikke har oppdaget. Arbeidet med å finne ut hvem som står bak angrepet og hvordan det kunne skje pågår parallelt.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!