Nyheter

Avfall Sør i normal drift

En dagsproduksjon gikk tapt i datainnbruddet hos Avfall Sør. Mandag blir saken politianmeldt.

Datasystemene til Avfall Sør ble angrepet av hackere tirsdag kveld. Siden da har ansatte og eksterne leverandører arbeidet med å få systemene opp å gå igjen.

LES OGSÅ: Avfall Sør slått ut av hackere

LES OGSÅ: Må ta dataangrep på alvor

– Nå er vi tilbake i tilnærmet normal drift. Dette har vi kommet gjennom uten særlige datatap, så vi har hatt litt flaks. Heldigvis har vi hatt en backup som hackerne ikke kom over. Det vi har mistet er egentlig bare noe småplukk, sier leder for Fellestjenester i Avfall Sør Trond Johansen til Avfallsbransjen.no

Ba om løsepenger

Hackerne tok seg inn i systemene gjennom en eldre administrasjonskonto og plantet et såkalt krypteringsvirus. Dette er et virus som blokkerer alle datafiler det kommer over og gjør dem utilgjengelige for dataeieren.

Siden ber hackerne om penger for å utlevere en kode som dekrypterer dataene igjen. Avfall Sør besluttet tidlig å ikke inngå noen forhandlinger med hackerne, men isteden forsøke å bringe datasystemene tilbake ved hjelp av sin IT-leverandør.

– Nå har vi fått sperret dem ute og systemene er i drift igjen. Da gjenstår etterforskningsdelen. Vi anmelder forholdet på mandag og har også varslet Datatilsynet i henhold til GDPR-lovginvningen, forteller Johansen.

Gjennomgår alt

Angrepet mot Avfall Sør er det første, kjente, større dataangrepet mot avfallsbransjen. I takt med den økende digitaliseringen av bransjen er det grunn til å frykte at forsøk på hackerangrep vil øke.

– Dette har vært en vekker. For oss har dette vært et todagers krasjkurs i datasikkerhet. Vi holder igjen noen systemer og vil gjennomgå all vår infrastruktur sammen med IT-leverandøren for å forhindre at lignende kan skje igjen, sier Johansen.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!