Nyheter
NOAHs behandlings- og deponianlegg for farlig, uorganisk avfall på Langøya vil være fullt i løpet av 2024. Foto: Bård Gudim

Frykter tap av arbeidsplasser om nytt deponi for farlig avfall ikke kommer på plass

Daglig leder i Fredrikstad Næringsforening, Kjell Arne Græsdal, frykter at byen vil miste mellom 700 og 1000 arbeidsplasser om Kronos Titan legger ned grunnet mangel på nytt deponi.

Det skriver Fredriksstad Blad.

Kronos Titan sender tynnsyre, et biprodukt fra deres produksjon av pigmentstoffer til maling, plast og gummiprodukter, til deponiet for farlig avfall på Langøya.

Store ringvirkninger

Hvis ikke regjeringen finner en løsning på deponi-problemene, kan det resultere i at Kronos Titan legger ned bedriften i Fredrikstad.

Og det kan føre til nedbemanning i andre bedrifter, varsler Kjell Arne Græsdal fra Fredrikstad Næringsforening.

I tillegg til de 170 arbeidsplassene hos Kronos Titan, kan det gå utover ansatte hos blant annet Frevar og Kvitebjørn AS.

Kan ikke belaste sluttbrukere

Kronos Titan er kunde hos Frevar og Kvitebjørn AS, og hvis de må legge ned driften, må de to andre selskapene tjene inn den tapte fortjenesten på andre måter.

– Det innebærer tap av arbeidsplasser i størrelsesorden 700-1.000 arbeidsplasser innbefattet ringvirkninger for en rekke relaterte bedrifter, samt at vårt betydelige klimaengasjement vil bli sterkt svekket, skriver Græsdal i sin høringsuttalelse til ekspertutvalgets rapport om farlig avfall, ifølge Fredriksstad Blad.

Han viser til at energiloven sier at fjernvarmeselskapet ikke kan belaste sluttbrukerne for de økte kostnadene en eventuell nedlegging av Kronos Titan vil medføre.

– Uten Kronos Titan vil det bli vanskelig å drive fjernvarmeselskapet, sier han.

Nytt deponi må være i nærheten

Græsdal legger også vekt på at et nytt deponi må være i rimelig avstand til Fredrikstad.

– Det er ingen løsning for Kronos Titan hvis regjeringen oppretter et nytt deponi på Nordvestlandet, avstandene blir for lange, sier han til avisen.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!