Nyheter
Daglig leder i Hold Norge Rent, ønsket alle velkommen til deres konferanse på Fornebu. Foto: Bjørn Vilberg

– Konferansen har definitivt vært en suksess

Fram mot neste års utgave av konferansen skal Hold Norge Rent jobbe med å komme i dialog med næringslivet.

4. og 5. februar gikk Hold Norge Rent-konferansen av stabelen i Oslo og på Fornebu. Arrangøren er storfornøyd med gjennomføringen, og ser fram til arbeidet mot konferansen i 2021.

Konferansen hadde i år innovasjon og forskning om marin forsøpling som hovedtema. Daglig leder for Hold Norge Rent, Lise Keilty Gulbransen, forteller at en konferanse som dette er viktig for å bringe ny og oppdatert kunnskap til fagmiljøet.

– Dette er en arena hvor man møtes, og vi kan trekke inn nye aktører, som for eksempel kommuner, som har en viktig jobb i arbeidet mot marin forsøpling, sier hun.

Næringslivets rolle

Gulbransen forteller videre at nettopp dette skal være fokus ved neste års konferanse, hvor hovedtema blir hvordan dei større grad skal få næringslivet med på laget mot marin forsøpling.

– Næringslivet spiller en sentral rolle når det kommer til marin forsøpling, og vi har foreløpig ikke god nok dialog med dem.

Flere internasjonale talere

Statsminister Erna Solberg holdt åpningstalen. Der la hun vekt på viktigheten av å ta vare på havet for å kunne dra nytte

Statsminister Erna Solberg (H) holdt åpningstalen under Hold Norge Rent-konferansen. Foto: Bjørn Vilberg

av dets ressurser også i framtiden. Gjennom dagen kunne man høre fagfolk fra både inn- og utland prate om mikroplast, havforsøpling, og hvordan problemer knyttet til dette kan løses.

Blant annet ble «Gullklypa 2019» delt ut av Bærumsordfører Lisbeth Hammer Krogh, mens Marte Haave fra NORCE fortalte hvorfor man aldri vil bli helt kvitt plast, og Nicola Beaumont fra Plymouth Marine Laboratory snakket om de sosiale kostnadene ved marin forsøpling.

Viktig med kontakt

Når Gulbransen blir bedt om å oppsummere konferansen i ett ord, svarer hun med mange.

– Stolt. Det er motiverende å se at folk kommer tilbake år etter år, og at vi kan gi noe tilbake til alle som gjør så mye året rundt med denne problemstillingen. Det er viktig at ildsjelene får komme i kontakt med de som kan gjøre noe med problemet, slår hun fast.

Flere utfordringer

Selv om det er framgang på feltet, er Hold Norge Rent-sjefen klar på at det fremdeles er mye arbeid som gjenstår.

Hun trekker blant annet frem at frivillige strandryddere sliter med å få levert fra seg søppelet de plukker opp, fordi avfallshåndteringen ikke er rigget til å ta imot eierfritt avfall. Det finnes heller ingen nasjonal strategi mot forsøpling, påpeker hun.

– Hvilke signaler burde politikere gi?

– Norske politikere er ganske gode på signalene, det de vedtar og iverksetter. Men hvor er den overordnede strategien som alle er en del av? Det blir litt fragmentert og for mange utredninger. De som står på hele tiden skjønner ikke alltid hva de er en del av og hva de bidrar til, svarer Gulbransen.

Til Trondheim neste år

Gulbransen er strålende fornøyd med årets konferanse, og viser til rekordstor påmelding. Målet er å bli bedre fra år til år, noe de har fått til med 2020-konferansen, forteller hun.

– Alle her har bidratt med å øke kunnskapsnivået, og vise mulighetsrommet.

De drar ut av Oslo annet hvert år, og i 2021 arrangeres konferansen i Oslo. På den måten får de også involvert aktører fra andre regioner enn hovedstaden.

 

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!